Onderwijszaken

Ambachtsschool: niet nieuw, wel vernieuwend!

In onderwijs on 8 januari 2011 at 12:15 PM

Steeds vaker wordt de roep om de ‘ouderwetse’ ambachtsschool gehoord. Een type onderwijs dat tegenwoordig terug te vinden zou moeten zijn binnen het voortgezet onderwijs (VMBO). Zou moeten, want de praktijk wijst helaas anders uit.

De terugkeer naar de ambachtsschool betreft dan weliswaar geen invoering van een nieuwe vorm van onderwijs, maar het zou wel degelijk vernieuwend kunnen werken. Het mag duidelijk zijn dat de (her)invoering van de ambachtsschool het huidige stelsel van voortgezet onderwijs danig op zijn kop zal zetten. De met veel bombarie ingezette gang richting een studiehuis zal nog niet eens zozeer worden aangetast, maar van het huidige VMBO blijft niet veel meer over. De voormalige MAVO is overigens gelijktijdig weer nieuw leven in te blazen.

En dat zal veel mensen een plezier doen schat ik in. Een op te lossen vraagstuk is wel wat te doen met de vakonderdelen van de voormalige ‘huishoudschool’. Geen slecht zou zijn om deze vakonderdelen om een soortgelijke wijze als de ambachtsvakken vorm te geven. In een dergelijke situatie kunnen we dus spreken over de ‘ambachtsschool nieuwe stijl’. Een goede en zeer nauwe relatie met het bedrijfsleven is van levensbelang voor de hernieuwde school. Zij zullen tenslotte mede de vakinhouden moeten vormgeven en hun bedrijven en organisaties moeten opstellen voor vakleerlingen.

Momenteel klagen vele bedrijven (m.i.) terecht over het gebrek aan ervaring en kwaliteit van onder meer pas-afgestudeerde schilders, timmerlieden en automonteurs. Bij de invoering van de ambachtsschool nieuwe stijl passief aan de kant blijven staan kan dus niet het geval zijn.

Bijdrage geschreven d.d. vrijdag 23 september 2005

Advertenties
  1. Succes edu! Ik denk dat we met z’n allen even ontheemd zijn, een goed alternatief zoeken, en alle begin voelt ongemakkelijk. Maar het wordt vast prima allemaal. Mijn grote vraag nu is blogspot of wordexpress, zucht. Ik ben er nog niet uit. Maar dat komt wel.

    • Dag Apiedapie, het is inderdaad zoeken en uitproberen. Met dat laatste ben ik maar begonnen. Als ik hier een goed gevoel krijg, blijf ik hier. Al heb ik niet de indruk dat ik hier de aantallen bezoekers ga halen, die ik op het VK-weblog wel haalde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: