Onderwijszaken

Lerarenopleidingen achterhaald?

In onderwijs on 9 januari 2011 at 5:01 PM

Is het huidige stelsel van lerarenopleidingen in Nederland achterhaald? Als de belangstelling op een dergelijke opleiding te volgen als maatstaf neemt, dan is het antwoord volmondig ‘ja’. Als je na gaat denken over een mogelijk alternatief stelsel is het antwoord lastiger te geven.

Tegen het huidige stelsel spreken in ieder geval de al jarenlang tegenvallende studentaantallen, de grote hoeveelheid dames bij een groot aantal lerarenopleidingen (vooral bij de Pabo’s) waardoor er geen balans is, het conservatieve docentenkorps, de achterhaalde inhouden die worden aangeboden en de verwevenheid binnen de HBO- en WO-monsters die hogescholen en universiteiten heten.

Voor het huidige stelsel spreken onder meer diezelfde docenten (wat kunnen en/of moeten die anders doen?), de politiek (wie durft zijn of haar vingers te branden?), menig student (met veel schrijven en relatief weinig diepgang toch een HO-diploma) en het ontbreken van een werkelijke MBO-vooropleiding (toenmalig minister Ritzen wilde die stap niet nemen).

Is er een alternatief te bedenken? Vast wel. Een logische stap lijkt in ieder geval om de verschillende lerarenopleidingen bij de diverse hogescholen en universiteiten weg te halen en onder te brengen in HO-scholen voor toekomstige leerkrachten. Een duidelijke verbintenis met relevante scholen om de praktijk binnen de lerarenopleidingen te brengen ligt ook voor de hand. Dus niet alleen t.b.v. stages, maar ook voor uitwisseling van docenten bijvoorbeeld.

Moderne inhouden aanbieden is een inkopper (dus die overleden Russische pedagogen worden behandeld bij geschiedenis en bij onderwijskunde komen pedagogen als Luc Stevens en Kieran Egan aan bod).

Ach, als je zo eenmaal begint, lijkt het nog mogelijk ook. Maar ja, die roemruchte praktijk…

Geschreven: woensdag 28 september 2005

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: