Onderwijszaken

Portfolio: zegen of ramp?

In onderwijs on 9 januari 2011 at 3:00 PM

Over het begrip portfolio ben ik altijd erg positief geweest, dus ben ik sterk geneigd te zeggen dat de invoering en hantering ervan een zegen is voor het onderwijs. Maar als ik zie en hoor hoe veel scholen omgaan met het fenomeen portfolio heb ik juist de neiging om zeker te weten dat het een ramp is.

Een goed gehanteerd portfolio is meer dan alleen maar een verzameling “bewijsmateriaal” van de student of leerling. In een portfolio kan hij aantonen dat hij de vereiste inhouden en competenties van een bepaalde opleiding of een bepaald vakonderdeel beheerst. Maar het geeft – op langere termijn – ook aan dat hij zich ontwikkeld en in welke richting en welk tempo. Dit te weten is niet alleen van belang voor de school, maar juist ook voor de student of leerling zelf.

Grofweg zijn er drie typen portfolio’s worden onderscheiden:
1. ontwikkelingsgerichtportfolio: om het leren en de ontwikkeling te sturen en te monitoren;
2. assessmentportfolio: voor evaluatie en beoordeling en
3. showcaseportfolio: voor hulp bij onder andere sollicitaties of het vinden van gewenst vervolgonderwijs.

Een portfolio kan feitelijk worden beschouwd als de persoonlijke werkruimte van de student of leerling. Hij is zelf (mede-) verantwoordelijk voor de invulling en de voortgang. Uiteraard is en blijft de opleiding of school hier eindverantwoordelijk voor. Maar enige gedeeld eigendomsgevoel zal er – terecht – zeker optreden.

Maar zoals gezegd gaan veel opleidingen en scholen er niet al te zuiver mee om. Zij gebruiken het bijvoorbeeld als een mooie verpakking van de aloude werkstukken en artikelen die geproduceerd dienen te worden in de ogen van veel leerkrachten. En daarnaast dient het portfolio gewoon als beoordelingsinstrument, zoals vroeger schriften, werkstukken en artikelen werden gebruikt.

zondag 25 september 2005

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: