Onderwijszaken

Reactie op ‘Hetze tegen nieuwe leren is onterecht’

In onderwijs on 11 januari 2011 at 7:30 PM

Woensdag 5 oktober jl. stond er een brief van mevrouw Ingrid Verheggen, directeur van het APS, in de Volkskrant (pagina 13). Een van de onderliggende problemen is dat zodra je een type onderwijs tot HET type onderwijs maakt, je binnen de kortste keren met dezelfde problemen zit als daarvoor. Alleen hebben andere leerlingen en leerkrachten die problemen, maar het aantal zal gemiddeld niet verschillen.

Een mogelijke oplossing is binnen een school voor verschillende werkvormen en aanpakken te kiezen. Want adaptief onderwijs (zeg simpel even onderwijs op maat) behoort niet alleen gericht te zijn op de leerlingen, maar net zo goed op de leerkrachten. Waar de ene leerkracht een fantastische les weet te geven op de ‘ouderwetse’ klassikale en methodegerichte manier is een andere leerkracht geweldig binnen een themales. Prachtig toch?

Maar het nieuwe leren is volgens Verheggen een paraplubegrip, waar alles onder valt wat scholen niet traditioneel doen. Ja ja, zo lust ik er nog wel een paar mevrouw Verheggen. Waar vallen dan bijvoorbeeld de traditionele (!) vernieuwingsscholen onder? Is dat dan ook het nieuwe leren? Want dan stel ik voor dat we vanaf nu praten over het ‘oude leren’ en het ‘heel oude leren’.

Ook een goede is haar reactie op het zelfbedachte punt ‘Eisen worden niet gesteld, de leerlingen kunnen doen wat zij willen.‘. Ze schrijft vervolgens ‘De Onderwijsinspectie ziet toe op alle scholen, dus ook op deze. Voor scholen die het niet goed doen, zijn er sancties.
Beste mevrouw Verheggen, laat mij toch niet lachen! Ooit wel eens een bezoek van de Onderwijsinspectie meegemaakt? En toen het rapport gelezen? Het betreft in de praktijk namelijk het spreekwoordelijk ‘blaffende honden bijten niet’.

Ach, ik laat mij meeslepen door de stellingname van iemand van de APS. En ik had mij nog wel zo voorgenomen dit niet te doen. Het is tenslotte de APS maar…

Geschreven: donderdag 6 oktober 2005

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: