Onderwijszaken

Dure schoolboeken blijken overbodig

In onderwijs on 16 januari 2011 at 9:35 AM

Het Deltion College in Zwolle schaft in een pilot alle boeken af. Dit betekent dat studeren aan het Deltion College honderden euro’s per jaar goedkoper is dan elders. Leerlingen die de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL) van de opleiding installatietechniek volgen, gebruiken al langere tijd geen boeken meer. Alle informatie kan via de schoolcomputer of internet worden opgevraagd. Deze service kost honderd euro, waar vorig jaar voor de boeken nog vijfhonderd euro betaald moest worden.

Teamleider Tonnie Kroesen denkt dat in de toekomst nagenoeg alle boeken uit de schooltas verdwijnen. Alles wat de student nodig heeft voor de studie, wordt digitaal aangeboden. Ze kunnen uitprinten wat ze willen. Het zijn allemaal bijkomstige voordelen, zegt Kroesen. Er is voor deze vorm gekozen omdat de techniek sneller verandert dan in boeken kan worden weergegeven. ‘Boeken zijn te statisch. Wat vandaag aan de orde is, is morgen alweer achterhaald.

Het project, dat vanaf vorig jaar draait, heet ‘Vraaggestuurd naar competent vakman.’ De leerling bepaalt zelf voor een gedeelte de oefenstof. Hij of zij kan kiezen voor tachtig vragen over het onderwerp dat hij wil en dan biedt de school hem of haar de leerstof. De gegevens kunnen op een usb-stick (apparaatje met opslagcapaciteit dat in bijna elke computer is te pluggen) worden gezet, maar ook thuis op de computer worden bekeken.
Studenten hebben toegang tot de harde schijf van school. Door internet is die overal ter wereld bereikbaar.

Goed, de server kan crashen. Dan kun je eventjes niet bij de gegevens. Is dat zo niet? Het gros van de boeken zal uit het schoolbeeld verdwijnen, denkt hij. ‘Het wordt een olievlek die zich uitbreidt. Er doen nu al veertig studenten aan mee.’ En de boekendrukkers, zullen zij de ontwikkelingen ook toejuichen? ‘Je kunt hén in de toekomst misschien de informatie op internet laten zetten en beheren. Dat moet allemaal nog worden bekeken. Maar dat dit de toekomst is, weet ik wel zeker.

Geschreven op: dinsdag 1 november 2005

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: