Onderwijszaken

Islamitische school weigert lerares zonder hoofddoek

In onderwijs on 17 januari 2011 at 8:26 PM

Het Islamitisch College Amsterdam trekt zich niets aan van het advies van de Commissie Gelijke Behandeling dat islamitische leraressen zonder hoofddoek voor de klas mogen staan.

Het bestuur van de school erkent wel dat een hoofddoek technisch gezien niet nodig is om les te geven, maar vindt dat de ‘noodzaak besloten ligt in onze levensovertuiging en de daarmee samenhangende regels, zoals die ons gegeven zijn.

De Commissie Gelijke Behandeling (CGB) vindt dat de school discrimineert. De directie weigerde Samira Haddad, een 32-jarige islamitische lerares Arabisch die geen hoofddoek draagt, een baan. Haddad groeide op in Tunesië waar vrouwen geen hoofddoek mogen dragen.

Maar alle islamitische leraressen horen een hoofddoek te dragen, vindt de directie. Alleen voor niet-islamitische leraressen kan een uitzondering worden gemaakt. Daar komt, ondanks het advies van de CGB, geen verandering in. Meestal, in 85 procent van de gevallen, worden adviezen van de commissie, gevolgd, maar ze zijn niet juridisch bindend.

Bron: Elsevie

Geschreven op: vrijdag 16 december 2005

 

Advertenties
 1. En ik maar denken dat een hoofddoek een persoonlijke zaak is,
  iets tussen jou en God.

 2. @assyke
  Inderdaad! Het is een privékeuze, waar dit bestuur opeens een mening over ventileert. Onbehoorlijk bestuur wat mij betreft.

 3. Don Bosco Volendam doet omgekeerde!

 4. @Noa
  Ik las inderdaad zoiets. Zolang zij het in hun onderwijsgids hebben staan, kan en mag het wel.

 5. […] over hoofddoekjes in het onderwijs. Is het niet in Duitsland, Frankrijk of Engeland dan is in Nederland, Turkije of in België. En net als je denkt dat het weer rustig is geworden, beginnen ze in dat […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: