Onderwijszaken

Tijd voor hardere eisen aan leerkrachten

In onderwijs on 20 januari 2011 at 8:16 PM

Al jarenlang kan iedereen met minimaal een MBO- of HAVO-diploma naar de Opleiding tot Leraar Basisonderwijs (ook wel: Pabo). Maar net zo goed kan vrijwel iedereen met een willekeurig H(B)O-diploma les gaan geven aan diezelfde HBO-opleiding. Bij het onbreken van de juiste diploma’s is het enige wat daarvoor nodig is, een ontheffing van de inspectie.

En die inspectie deelt die papiertjes uit alsof het de folders van het Kruidvat zijn. Het resultaat is dus dat er erg veel Pabodocenten rondlopen die soms wel soms niet degelijke inhoudelijke kennis hebben en soms wel en soms geen enkel didactische vaardigheden hebben. En zij moeten lesgeven aan studenten die de jusite basisvaardigheden en -kennis niet bezitten…

Het is dan ook niet zo vreemd dat er in het basisonderwijs allerlei rare dingen gebeuren met en rond leerkrachten. De meesten zijn niet goed opgeleid en beschikken niet over de juiste en noodzakelijke vakkennis en didactische vaardigheden. Het wordt dan ook hoog tijd dat de politiek meer bevoegdheden geeft aan de onderwijsinspectie om dit soort zaken aan te pakken.

Het wordt hoog tijd voor heldere regels en strakke handhaving. Dit betekent o.m. ook: alleen maar vakmensen met gedegen didactische vaardigheden op de Pabo’s en strenge instroomeisen voor scholieren die leerkracht willen worden.

Geschreven op: dinsdag 24 januari 2006

Advertenties
  1. […] terwijl de praktijk bijna het tegengestelde is. Hierover schreef ik op 24 januari van dit jaar: Tijd voor hardere eisen aan leerkrachten. Want zolang vrijwel iedereen leerkracht kan en mag worden, komt er niets terecht van de SBO-wens […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: