Onderwijszaken

Wat is de rol van de leraar?

In onderwijs on 20 januari 2011 at 8:00 PM

Er wordt – ook hier – veel gezegd en geschreven over de (rol van) de leraar. Maar dat gaat uiteindelijk vaker over ouders, leerlingen en allerlei randzaken dat echt over de rol. Hieronder een m.i. goede definitie.

De rol van de leraar
In de ontwikkeling van kinderen op school vervult de leraar een cruciale rol. De kern van dat vakmanschap ligt in de pedagogische realtie die de leraar met het kind onderhoudt. Leraren vervullen op school verschillende functies: een leraar is arrangeur van onderwijsleerprocessen, zij richt haar onderwijssituatie op school zó in dat kinderen daaraan en daarvan kunnen leren.

Zij is daarnaast ook didacticus, klassenmanager, lid van een schoolteam en overdrager van cultureel erfgoed. Maar een leraar is eerst en vooral een pedagoog die ervoor zorgt dat aan de voorwaarden, waaronder een leert en zich ontwikkelt, voldaan is. Dat wil zeggen: zorgen voor een veilige en vertrouwde leeromgeving waarin gemotiveerde en competente kinderen zoveel mogelijk zelf actief en autonoom deelnemen aan hun eigen leerproces.

Uit: Hoe groter de verschillen, hoe rijker de kansen, pedagogische bijdrage aan het verhalend ontwerpen van onderwijs (1999)

Geschreven op: woensdag 18 januari 2006

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: