Onderwijszaken

KUBB, een Zweeds strategie- en behendigheidspel

In onderwijs on 22 januari 2011 at 9:37 AM

Kubb is een zeer oud spel wat dateert uit de tijd van de Vikingen, ongeveer het jaar 770 . De exacte vertaling van het woord kubb is ‘blok’. Dit unieke gezelligheidsspel, wat behendigheid en strategie inhoud, is begonnen in Zweden (op het eiland Gotland). Inmiddels wordt het spel over de hele wereld al gespeeld. Dit spel wat buitenshuis door minimaal 2 en maximaal 12 spelers vanaf 6 jaar en ouder wordt gespeeld.

Afhankelijk van de leeftijd kan het speelveld kleiner of groter gemaakt worden dan de standaard afmetingen. Op ieder vlak terrein en bij voorkeur gras kan het gespeeld worden, dus strand en in de sneeuw zijn ook geschikte ondergronden. Het doel: Het eerste team die alle ridders omgooit en uiteindelijk de koning, is winnaar van het spel.

foto

Inhoud van het spel:
10 Kubbs (blokken), hierna genoemd: “ridders”
6 werpstokken
1 Koning
4 Hoekstokken (voor veldmarkering)

Spelers:
2 tot 12 spelers, vanaf 6 jaar en ouder, verdeeld over 2 teams. De teams hoeven niet gelijk van aantal te zijn. 

Opstelling van het spel:
Zoals gezegd, de ondergrond moet bij voorkeur vrij egaal zijn. In het gras, op het strand of in de sneeuw lenen zich daar perfect voor (op een harde ondergrond is niet aan te raden, daar is het spel niet voor geschikt). Maak een veldmarkering met de hoekstokken van ongeveer 5 x 8 meter (afhankelijk van de speelsterkte kan natuurlijk worden afgeweken van de standaard afmetingen). Plaats 5 ridders, met gelijke afstanden verdeeld over de breedte van het veld en plaats de koning in het midden van het speelveld.

Extra uitleg van spelelementen:
1. Kubbs: ieder team start met de opstelling van 5 ridders. Gedurende het spel, als de ridders omgegooid worden veranderen de ridders in ‘veldridders’;
2. werpstokken: elk team gooit alle 6 de stokken per werpbeurt. Let op! Alleen onderhands werpen en
3. Koning: de Koning verdeeld het veld in 2 gelijke delen. Als een team de koning omgooit, zonder dat de ridders van de tegenpartij allemaal om zijn, verliest het spel direct! 

De winnaar:
Het eerste team dat alle ridders (basis ridders & veldridders) en de Koning omver heeft geworpen, wint het spel. 

Het begin:
Om te bepalen welk team mag beginnen, moet elk team 1 werpstok gooien naar de koning vanaf de basislijn. Het team welke het dichtst bij de Koning gooit, begint. Het raken van de Koning geeft sowieso geen recht op het mogen beginnen.

De spelregels:
1. team A begint door alle spellers (indien meer dan 2 een gelijk aantal werpstokken te verdelen onder het team; 2. de spelers gaan achter de basislijn staan en proberen met de stokken de ridders van de tegenpartij omver te werpen (het is veiliger om niet achter de ridders te gaan staan als het andere team aan beurt is);
3. als team A klaar is met gooien, worden de ridders die omgevallen zijn…veldridders en
4. de veldridders worden nu 1 voor 1 door team B op de speelhelft van team A gegooid. Dus, minimaal voorbij de Koning. De veldridders worden nu door team A, op de plek waar ze liggen, weer recht overeind gezet.

Geschreven op: woensdag 25 januari 2006

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: