Onderwijszaken

Leeftijdsbewust personeelsbeleid binnen het basisonderwijs

In onderwijs on 22 januari 2011 at 9:34 AM

Specifiek seniorenbeleid is volgens mij in tegenspraak met leeftijdsbewust personeelsbeleid. Beleid dat is gericht op senioren is niet los te zien van beleid dat is gericht op bijvoorbeeld startende medewerkers. Ik ben dan ook tegen een specifiek seniorenbeleid, maar voor een algemeen leeftijdsbewust personeelsbeleid.

Senioren zijn tenslotte niet zielig of tot minder goede prestaties in staat. Het tempo van werken en de mate waarin een taak belastend is verschilt in veel gevalen van dat van jongere collega’s, maar daar staan routine en ervaring tegenover.

Een aanpak die mij meer aanspreekt is, in het kort, de volgende: de schooldirectie brengt, met behulp van een uitgebreide vragenlijst, in kaart waar de kwaliteiten en behoeften liggen van de personeelsleden. Vervolgens worden afspraken gemaakt, bijvoorbeeld over scholingsbehoefte van een startende medewerker of over een prettige manier van afbouw voor oudere medewerkers.

Het taakbeleid kan hierbij een belangrijke rol spelen. Middels dit beleid is het bijvoorbeeld mogelijk om voor oudere medewerkers taken die te belastend zijn af te bouwen en taken waar een oudere medewerker motivatie uithaalt, uit te bouwen. Maar het is ookmogelijk om minder ervaren medewerkers minder taken toe te bedelen, zodat zij (meer) tijd krijgen voor deskundigheidsbevordering.

Door rekening te houden met enerzijds leeftijd en anderzijds deskundigheid en ervaring, zal een werkgever aantrekkelijker zijn en het werk uitdagender.  Zeker als er niet alleen ruimte wordt geboden voor bijscholing, maar ook om binnen de organisatie door te groeien en door te stromen naar een functie buiten de organisatie. En dat vergt veelal deskundigheid op specifieke terreinen.

Zie ook:
Taakspecialisaties in het basisonderwijs. (1)
Taakspecialisaties in het basisonderwijs. (2)

Geschreven op: woensdag 25 januari 2006

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: