Onderwijszaken

Pabo’s sluiten en opnieuw beginnen

In onderwijs on 25 januari 2011 at 11:33 AM

De Pabo’s zijn al jarenlang een rommeltje en het wordt tijd dat daar iets aan wordt gedaan. En dan denk ik niet aan weer een serie lapmiddelen, die na een tijdje niet blijken te werken. Nee, ik stel voor dat we alle Pabo’s in Nederland sluiten en dat we nieuwe lerarenopleidingen opzetten.
Om te zorgen dat er geen gapend gat ontstaat in tijd, is het zaak op tijd te beginnen met het opzetten van de lerarenopleidingen nieuwe stijl.

Tenslotte moet de juridische kant van de zaak vorm worden gegeven (geen onderdeel meer van grotere hogescholen), moet worden bepaald in welke plaatsen er eentje dient te komen (betere spreiding dan nu het geval is), moeten de starttermen voor komende studenten worden vastgesteld (selectie aan de poort), moeten de eindtermen per jaar en voor de gehele opleiding worden vastgesteld (die hoger liggen dan nu het geval is en waar aan vast wordt gehouden in tegenstelling tot nu), moet er een goed stagesysteem worden opgezet (en niet zo vrijblijvend voor Pabo en basisschool) en natuurlijk moet er inhoudelijk maar bovenal didactisch uitmuntend personeel worden aangetrokken (en niet die mislukte basisschoolleerkrachten of inhoudelijke freaks zonder didactische kennis van nu).

De meeste Pabodocenten zullen niet mee kunnen naar de lerarenopleidingen nieuwe stijl. Dit omdat een grote groep onvoldoende geschikt is (vooral didactisch scheelt er gemiddeld nogal wat aan), te ver van de nieuwe lerarenopleidingen af zal wonen en/of omdat ze zich niet prettig voelen binnen een minder vrije opleiding van hoger niveau. Maar ik ben er van overtuigd dat er genoeg kundige docenten te vinden zijn.
De lerarenopleidingen nieuwe stijl zouden ook moeten fungeren als kenniscentrum voor de basisscholen in het betreffende gebied.

Onderwijsinnovatie en -ontwikkeling moet als het ware door de opleidingen vervlochten worden. En een student ontvangt pas een diploma als een waar meesterstuk is afgeleverd. Dus niet een of andere scriptie van minimaal 25 en maximaal 40 pagina’s (praktijkvoorbeeld!), maar iets waar de lerarenopleiding beter van wordt of nog beter, waar het basisonderwijs beter van wordt. En dan zo praktisch mogelijk, waarbij de theorie uiteraard wel beschreven dient te worden.

Wanneer kunnen we beginnen? Wie doet er mee?

Geschreven op: donderdag 23 februari 2006

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: