Onderwijszaken

Verplicht naar school tot je 21-ste

In onderwijs on 25 januari 2011 at 11:39 AM

Nog steeds komen er behoorlijke aantallen jongeren van school zonder een diploma en soms zelfs zonder fatsoenlijk te kunnen lezen, schijven en/of rekenen. Gepraat over deze jongeren wordt er veel, maar er is slechts weinig echte actie te zien in ons land. We vinden het allemaal een schande en niet kunnen en bij de borrel en in het parlement weten we ook allemaal wel oplossingen te verzinnen.

Maar de meest voor de hand liggende oplossing wordt wel globaal benoemd, maar niet daadwerkelijk opgepakt door de wetgever. Namelijk: zolang je geen diploma hebt op minimaal MBO-niveau moet je verplicht naar school. Deze verplichting vervalt op het moment dat je 21 jaar wordt (i.v.m. volledig meerderjarig zijn). Schoolgeld mag geen belemmering zijn; dat wordt indien nodig betaald door de overheid (draagkrachtmeting). Dit is namelijk op termijn goedkoper dan al die uitkeringen en andere kosten die moeten worden gemaakt om de jongeren goed terecht te laten komen.

Het is een simpele wetswijziging en ik vermoed – gezien de geluiden die je steeds weer hoort – dat er veel steun onder de mensen is voor een dergelijke maatregel. Beste politici: wat houdt jullie tegen??

Geschreven op: vrijdag 24 februari 2006

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: