Onderwijszaken

Amsterdamse scholieren naar Teheran

In onderwijs on 26 januari 2011 at 5:17 PM

Het Tropenmuseum Junior heeft het initiatief genomen voor het culturele uitwisselingsproject Kids-at-Iran. Het doel van project is Iraanse en Nederlandse kinderen kennis te laten maken met elkaars dagelijks leven en cultuur. Deze week brengt een groep van achttien Amsterdamse basisschoolkinderen een bezoek aan de Iraanse hoofdstad Teheran. Daar zullen ze ter afsluiting van het uitwisselingsproject een ontmoeting hebben met de 34 Iraanse schoolkinderen met wie ze de afgelopen twee jaar op afstand kennis hebben kunnen maken (zie ook de website).


De Nederlandse kinderen zijn afkomstig van twee basisscholen: ‘de Kraal’ en de ‘ASVO’. Deze scholen hebben een zeer verschillende samenstelling. Tropenmuseum Junior heeft ernaar namelijk naar gestreefd om een groep kinderen bij elkaar te brengen, die een representatieve afspiegeling vormen van de Amsterdamse schoolbevolking. De kinderen in Teheran zitten op verschillende scholen en hebben zich speciaal voor dit project georganiseerd in ‘The Iran-Holland Kids Club’. Deze club is gehuisvest in een cultureel centrum van de Iraanse organisatie voor kunst en cultuur voor kinderen ‘Kanoon’.

Dit afsluitende bezoek en de ontmoeting tussen de kinderen deze week vormt de bekroning van een bijzonder project. Ook – en misschien wel juist – in het geval van een controversieel land als Iran, is het van belang te beseffen dat een land meer is dan stereotypen die ervan bestaan. Het zoeken naar raakvlakken en verbinding, te beginnen bij de jeugd, vormt een basis voor wederzijds begrip en dialoog.

Het programma van de reis heeft een overwegend informeel karakter met ondermeer uitstapjes naar het park, museum en kindertheater, een gezamenlijke workshop en een ontvangst op de residentie van de Nederlandse Ambassade. Het Nederlandse gezelschap bestaat uit de Amsterdamse kinderen, begeleidende leraren en medewerkers van het Koninklijk Instituut voor de Tropen waar het Tropenmuseum en Tropenmuseum Junior deel van uitmaken.

Geschreven op: dinsdag 28 februari 2006

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: