Onderwijszaken

Kinderen met bespottelijke fietshelmen

In onderwijs on 26 januari 2011 at 5:13 PM

De laatste tijd zie ik steeds meer kinderen met van die idiote fietshelmen. Ik heb echte medelijden met de kinderen die door hun ouders worden gedwongen zo’n geval te dragen als ze lekker gaan fietsen. En in ons land is de fiets nog steeds hét vervoermiddel voor kinderen. Ze gaan met de fiets naar school, naar de vrienden, vriendinnen, de sportclub of naar opa en oma.


Volgens de politie is het zo dat de ervaring van alledag is, dat kinderen de weg op gaan met fietsen vol gebreken. Slechte remmen, geen profiel op de banden, een te losse ketting, geen of een niet werkende fietsbel et cetera. De meeste van deze gebreken kunnen zorgen voor een valpartij. Een simpele, maar zeker ook ware, conclusie is dat als de fietsen in orde zijn, dat er minder valpartijen zijn. Daarbij ben ik er van overtuigd dat een helm voor een vals gevoel van veiligheid zorgt. Zonder helm valt een kind en doet het zich zeer; de volgende keer let zo’n kind een stuk beter op.

Nu hoor ik het de betreffende ouders die de onderzoeken een beetje gevolgd hebben, al zeggen: Een fietshelm kan de kans op hoofdletsel met 45% tot 80% verlagen. Dat klopt helemaal. Echter de meeste valpartijen leveren niet meer op dan blauwe plekken, schaafplekken en bulten. En dan zijn er nog wat kinderen die een hersenschudding oplopen; ook niet ernstig dus, zeker niet op die leeftijd. Met dit soort klachten komen per jaar ongeveer 4.600 kinderen tot 14 jaar terecht bij de EHBO. Zo’n 700 van hen belanden in het ziekenhuis en 35 komen om het leven door een fiets-ongeluk.

Natuurlijk zijn die 35 levens erg; dat staat buiten kijf voor mij. Maar ik ben er van overtuigd dat dat aantal niet of nauwelijks zal dalen door het dragen van die stomme helmpjes. Wel zal het aantal van 4.600 kinderen bij de EHBO langzaam dalen.  Langzaam, omdat ouders steeds makkelijker met hun kind daar heen gaan i.p.v. dat ze zelf een pleister plakken.

Geschreven op: maandag 27 februari 2006

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: