Onderwijszaken

Tienerzwangerschappen (2)

In Uncategorized on 26 januari 2011 at 7:28 PM

Hoewel in Nederland het aantal tienerzwangerschappen tussen 1996 en 2001 is gestegen, geldt Nederland internationaal nog steeds als een gidsland op het gebied van de preventie van tienerzwangerschappen. De Scandinavische landen doen het ook goed maar het lage aantal tienerzwangerschappen wordt geflatteerd door een hoog abortuscijfer. Nederland heeft daarentegen zowel zeer lage aantallen tienermoeders als lage abortuscijfers.

Daarom heeft de Nederlandse aanpak internationaal veel aandacht gekregen (UNICEF, 2001). Het Nederlandse succes zou te maken hebben met een combinatie van relatief weinig sociale uitsluiting en een open seksueel klimaat. Hierdoor spreken Nederlandse jongeren makkelijker over seksualiteit en anticonceptie en zijn verzoeken om anticonceptie niet omgeven met schaamte. De sfeer waarin seksuele voorlichting wordt gegeven, lijkt belangrijker te zijn dan de gekozen benadering.

Ook de pragmatische Zweedse aanpak heeft veel aandacht gekregen. In 1975 maakte het land een rigoureuze ommezwaai op het gebied van seksuele voorlichting. Aanbevelingen van onthouding en alleen seks binnen het huwelijk werden verlaten. Seksuele activiteit van tieners werd niet langer als wenselijk of onwenselijk gezien maar als onvermijdelijk. Daarom kwam er expliciete aandacht voor anticonceptie en konden jongeren gratis anticonceptie krijgen bij een nieuw landelijk netwerk van jeugdklinieken. In de daaropvolgende twintig jaar daalde het aantal tienermoeders met 80 procent.

Het aantal tienerzwangerschappen in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Nieuw-Zeeland en Australië ligt beduidend hoger dan het Europees gemiddelde. Als oorzaken worden vaak genoemd de grotere inkomensongelijkheid en de tweeslachtige wijze waarop wordt omgegaan met anticonceptie en seksuele voorlichting. Morele overwegingen lijken meer invloed op het beleid te hebben dan pragmatisme. Een op de drie middelbare scholen in de VS heeft bijvoorbeeld een ‘abstinence only’-programma (geheelonthoudingsprogramma). 

Het overzicht laat zien hoe Westerse nationale overheden aankijken tegen het probleem van tienerzwangerschappen. De landen staan op volgorde van aantal levendgeborenen per 1.000 meisjes van vijftien tot negentien jaar. De Nederlandse overheid beschouwt tienerzwangerschap niet als zorgwekkend en ze voert geen actieve politiek om het aantal tienerzwangerschappen te reduceren. Uit de figuur blijkt geen duidelijk verband tussen het aantal tienerzwangerschappen en het al of niet voeren van actief beleid.

Ook lijkt er geen verband tussen het aantal tienerzwangerschappen en hoe ernstig de overheid het probleem van tienerzwangerschappen opvat, hoewel landen bovenaan de ranglijst (zoals de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk) het probleem van tienerzwangerschappen vaker als ernstig bestempelen.


Overzicht: Tienerzwangerschappen en houding van de overheid ten aanzien van tienerzwangerschappen, zoals gerapporteerd aan de UN Population Division, Global Population Policy Database, 1999. (Bron beleid: UNICEF, 2001. Bron tienerzwangerschappen: landen EU uit New Cronos 2002. Gegevens VS, Nieuw-Zeeland, Australië, Canada, Japan en Zuid-Korea uit UNICEF, 2001). 

Bron: rivm, Nationaal Kompas Volksgezondheid

Geschreven op: woensdag 8 maart 2006

 

Advertenties
  1. […] condooms kregen. Hoezeer er ook wordt en werd beweerd dat de jeugd is losgeslagen, het aantal tienerzwangerschappen in Nederland is nog altijd laag. En hopelijk blijft dit zo, want hoe mooi het krijgen van een kind […]

  2. […] ook: Tienerzwangerschappen (2) Puur. Trotse Tienermoeders (foto’s hiervan […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: