Onderwijszaken

Edu nodigde uit… Evelien van Roemburg, voorzitter ISO

In onderwijs on 27 januari 2011 at 8:30 AM

Met ingang van deze week zullen af en toe gastschrijvers hun gedachten op onderwijsgebied bekendmaken via mijn weblog. Ik nodig daar iedere keer mensen toe uit die iets te vertellen hebben, vooraanstaand in onderwijsland zijn en/of hun sporen op onderwijsgebied verdiend hebben.

De eerste gastschrijver is Evelien van Roemburg, de voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). De 20-jarige studente Rechten en Filosofie van de Universiteit van Amsterdam is sinds afgelopen zomer de voorzitter van de grootste studentenvertegenwoordiger in Nederland. Het ISO vertegenwoordigt namelijk rechtstreeks de belangen van 200.000 studenten uit het hoger onderwijs bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU), de HBO-Raad, de Vereniging van Hoger Beroeps Onderwijs, de IB-Groep, et cetera.

De generale doelen van het ISO zijn de kwaliteit van hoger onderwijs te verbeteren, het beschermen van de interesses en belangen van studenten en het vertegenwoordigen van al die studenten daar waar nodig en/of wenselijk. Bij de studentenorganisatie zijn vijfentwintig lidorganisaties en vijf convenantpartners aangesloten, die samen ongeveer 200.000 studenten vertegenwoordigen. Het kantoor van het ISO is gevestigd in de centraalgelegen studentenstad Utrecht. Ook het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR) valt onder het ISO, dat ook beschikt over een eigen Kenniscentrum.

Het ISO-bestuur bestaat uit vijf studenten die een jaar lang hun studie stilleggen, om zich volledig te kunnen concentreren op het zware bestuurswerk. Ieder bestuurslid verdiept zich in één of meerdere onderwijsinhoudelijke onderwerpen en vertegenwoordigt het ISO naar buiten toe op het betreffende terrein.

De organisatie staat bekend om haar goede lobbyen, haar vaak pragmatische insteek waar men in het verleden al veel mee bereikt heeft en het blijven communiceren, zelfs wanneer standpunten ver uit een lijken te liggen. Dit in tegenstelling tot de andere landelijke studentenorganisatie LSVb, die relatief snel overgaat tot actievoeren.

Voorzitter Evelien van Roemburg is naast het drukke voorzitterschap verantwoordelijk voor de portefeuilles Pers & Media en de nieuwe sectorwet (WHOO). Ook onderhoudt zij contact met de lidorganisaties AVSA, CSR (beiden Universiteit van Amsterdam), ASVA (Hogeschool van Amsterdam), SGL (Rijksuniversiteit van Leiden), In Holland en de Open Universiteit Nederland.

Het onderwerp van haar artikel is ‘Innovatie in Hoger Onderwijs’ en zal op korte termijn online komen te staan.

Geschreven op: zondag 19 maart 2006

Advertenties
  1. […] betreft het Evelien van Roemburg, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Lees hier voor meer informatie. Onze kenniseconomie staat in het middelpunt van de belangstelling. Het […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: