Onderwijszaken

Moslims willen terecht meer Islamitische scholen

In onderwijs on 27 januari 2011 at 8:37 AM

In artikel 1 van de Grondwet staat: Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.


Niet alleen het langste artikel in onze Grondwet (artikel 23) geeft helderheid, ook artikel 1 doet dat: het is volkomen terecht dat Moslims meer Islamitische scholen willen stichten. Zij hebben dat recht, net als ieder andere groepering en/of religie in ons land. En Nederlandse moslims vinden ook dat er te weinig islamitische scholen zijn. Uit een onderzoek blijkt dat een groot deel van de Turkse en Marokkaanse ouders hun kind het liefst naar een islamitische school stuurt. Dit betekent al snel een verdubbeling van het aantal moslimscholen in Nederland.

Het Nijmeegs instituut ITS deed onderzoek naar de animo voor islamitische basisscholen en ondervroeg tienduizenden gezinnen. Dertig procent van de Turkse en Marokkaanse ouders met een kind tussen de nul en elf jaar oud blijkt de voorkeur te geven aan een islamitische basisschool. Om aan deze wens tegemoet te komen zijn zeker honderd islamitische basisscholen nodig, twee keer zoveel als er nu zijn. Ook moeten bestaande scholen worden uitgebreid.

Overigens blijken de ondervraagden net zo pragmatisch als de meeste Nederlanders zich tonen: indien de Islamitische school niet in hun eigen buurt staat, kiezen ze toch liever voor een openbare of christelijke school. Dit keuzegedrag is ook al sinds jaar en dag te zien onder de meeste Christelijke Nederlanders. Het ITS is overigens nog bezig met onderzoeken in een aantal steden, zoals Utrecht, en Van Kessel verwacht dat moslims ook daar zullen aangeven behoefte te hebben aan een islamitische basisschool.

Directeur Rasit Bal van de islamitische scholenorganisatie ISBO heeft in het verleden wel eens gezegd dat het slecht gaat met moslimscholen. Voor één op de vijf islamitische scholen zou opheffing dreigen, doordat ze niet genoeg leerlingen trekken. Bal wijtte dit aan negatieve beeldvorming. Daarnaast zouden de scholen vaak hun deuren openen in wijken waar weinig moslims wonen.

Geschreven op: maandag 20 maart 2006

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: