Onderwijszaken

Edu nodigde uit… Marten Roorda, algemeen directeur Cito

In onderwijs on 28 januari 2011 at 4:44 PM

Ik schreef eerder dat af en toe gastschrijvers hun gedachten op onderwijsgebied bekendmaken via mijn weblog. Ik nodig daar mensen voor uit die iets te vertellen hebben, vooraanstaand in onderwijsland zijn en/of hun sporen op onderwijsgebied verdiend hebben. 

De derde gastschrijver is Marten Roorda, algemeen directeur van Cito. Hij is sinds 1 juli 2002 als algemeen directeur werkzaam bij Cito. Drs. M. Roorda studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde in Utrecht en werkte vervolgens bij enkele uitgeverijen. De zes jaar voor zijn huidige baan werkte hij bij Reed Elsevier. Hij was daar onder meer uitgever Human Resources en uitgeefdirecteur MKB. De laatste twee jaar was Marten Roorda directeur van Elsevier opleiding & advies.


Cito staat volgens eigen zeggen al jaren in de internationale top-3 van bedrijven die gespecialiseerd zijn in toetsontwikkeling, examinering en het meten van leerprestaties. Binnen dit expertisegebied voert Cito activiteiten uit voor de (inter)nationale publieke- en zakelijke markt. Dat wil zeggen dat Cito werkt voor onderwijs, overheden en bedrijven in binnen- en buitenland.

Het meest bekend is Cito bij de meeste mensen door de toetsen, examens en examen- en volgsystemen voor het onderwijs. Vooral de eindtoets basisonderwijs is een roemrucht product van Cito. Maar Cito geeft ook trainingen aan leerkrachten en begeleidt ze in het gebruik van toetsen en evaluatie-instrumenten. Een deel van deze activiteiten verzorgt Cito in opdracht van de overheid. Hiertoe behoren onder meer de jaarlijkse productie van centrale examens in het voortgezet onderwijs en het periodiek meten van niveaus in het primaire onderwijs.

Jaarlijks doen ongeveer 170.000 leerlingen mee aan de Eindtoets Basisonderwijs. De resultaten worden binnen drie weken verwerkt in rapportages per leerling en per school. Daarnaast werkt zo’n 95% van alle basisscholen met het Leerlingvolgsysteem van Cito. Bij de centrale examens worden jaarlijks meer dan 500 verschillende eindexamens voor het voortgezet onderwijs geproduceerd voor zo’n 200.000 kandidaten. De uitslagen van deze examens worden kort na bekendmaking door Cito gepubliceerd op internet.
Ook verzorgt Cito voor zo’n 20.000 scholen het beheer en de redactie van Toetswijzer. Toetswijzer is een gids op internet met informatie over toetsing, examinering en evaluatie.

Ook voor bedrijven, branche-organisaties en overheden verzorgt Cito toetsontwikkeling, examenlogistiek, certificeringstrajecten, trainingen en competentiebeoordeling. Dit wordt aangevuld met de verkoop van toetsen, methoden en het adviseren over evalueren. Om als specialist te kunnen opereren en op de internationale markt werkzaam te kunnen zijn, werkt Cito samen met andere ondernemingen of participeert hierin.

Geschreven op: woensdag 19 april 2006

Advertenties
  1. […] Zie voor meer informatie over dit initiatief en over Cito ook het artikel Edu nodigde uit… Marten Roorda, algemeen directeur Cito. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: