Onderwijszaken

Grote HBO-instellingen potten geen geld op??

In onderwijs on 28 januari 2011 at 1:38 PM

De Algemene Onderwijsbond (AOb) heeft weer eens een overbodig onderzoek laten uitvoeren. Eén van de conclusies is dat veel Regionale Opleidingscentra (ROC) en vakscholen veel gemeenschapsgeld oppotten. Als de uitkomsten van het onderzoek kloppen, dan bouwen 14 van de 40 ROC’s en zeven van de 13 vakscholen te veel eigen vermogen op. Het zou hierbij gaan om tientallen miljoenen euro’s die staan geparkeerd op spaarrekeningen.

De AOb vindt dat de scholen hiermee de financiële normen van het ministerie van Onderwijs overschrijden. Tussen 2000 en 2004 namen de inkomsten voor de onderwijsinstellingen toe van 2,4 miljard euro naar 3,3 miljard euro. Dat betekent een toename van 36%. In totaal hield de sector 82 miljoen euro over.

Volgende de AOb blijken in het Hoger Beroepsonderwijs (HBO) vooral de kleine, gespecialiseerde instellingen overdreven spaarzaam, maar grote hogescholen potten zelden geld op. Iedereen die een beetje thuis is in het Hoger Onderwijs, weet nu zeker dat of het hele onderzoek niet deugt en/of dat de AOb vriendjes in HBO-schoolbesturen de hand boven het hoofd houdt. Want als er ergens veel geld al sinds jaar en dag wordt opgepot, dan is het wel bij de grote HBO-instellingen.

Alleen die instellingen doen het wat handiger dan de ROC’s en vakscholen. Ze stallen het geld niet op spaarrekeningen en verstoppen het niet in de begroting waar medezeggenschapsraden wat over mogen zeggen, maar stoppen het weg in stichtingen en BV’s. Oh ja, het gaat ook niet om tientallen miljoenen, maar om honderden miljoenen…

Geschreven op: donderdag 30 maart 2006

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: