Onderwijszaken

Geloof en onderwijs

In onderwijs on 1 februari 2011 at 5:39 PM

Misschien klinkt het vreemd, maar ik ben blij dat de rechter de beslissing heeft genomen om een school toe te staan een leerling te weigeren om basis van aantasting van de identiteit. Dit ben ik om meerdere redenen, maar de belangrijkste is toch wel dat de wet een school dit recht geeft. En het kan niet zo zijn dat de maatschappij dit recht op basis van veranderende inzichten ‘even’ inperkt, zonder de wet te wijzigen.


Ook is het goed om eens benadrukt te krijgen dat de werkelijke ‘vreemde uitwassen’ op scholen niet (zozeer) plaatsvinden op Islamitische scholen, maar op ‘onze eigen’ Christelijke scholen. En zolang het volgens de wet mogelijk is op deze scholen kinderen te weigeren op dergelijke gronden, mogen de Islamitische scholen wel degelijk ook eisen stellen. Vergeleken met deze funda-Christelijke school, zijn alle Islamitische scholen tenslotte vrijplaatsen voor geloof en gedachten.

Ook belangrijk is dat de rechter met dit vonnis wederom formeel heeft onderschreven dat de scholen c.q. de schoolbesturen het laatste woord hebben -mits zij zich aan de wet houden uiteraard- als het gaat om toelating van leerligen. En dus niet de ouders, die meer en meer denken dat zij alles van een school kunnen en mogen eisen. Onterechte gedachten blijkt gelukkig ook nu weer. Helaas blijft de ongelijkheid bestaan als het ga om kinderen met een handicap en/of gedragsproblemen. Dan staan de ouders meestal opeens sterker dan de scholen en schoolbesturen. Dan mag de lijn van de wet die nu wel telde, opeens niet worden doorgetrokken. Hopelijk verandert dat ook nog.

De vraag nu is natuurlijk of alle scholen op geloofsgronden afgeschaft moeten worden. Deze vraag beantwoord ik niet direct met ‘ja’. Het afschaffen gaat namelijk verder dan alleen het bewuste onderwijs-wetsartikel afschaffen. Het grijpt veel dieper in in onze maatschappij. En het lijkt mij goed dat daar eerst eens goed naar gekeken wordt en over gesproken wordt, voordat er een maatregel wordt genomen, waarvan de meeste mensen de reikwijdte niet eens kunnen (of soms ook: willen) overzien. Laten we niet te snel de oude schoenen weggooien en eerst zorgen voor nieuwe schoenen! En dat zijn niet de openbare scholen, dat kan ik nu al voorspellen.

Geschreven op: dinsdag 1 augustus 2006

  1. […] ook: Onderwijs over intelligent design ongrondwettelijk Geloof en onderwijs Nee Ahmed Marcouch, niet meer religie binnen het onderwijs! Lessen Islam op openbare […]

  2. […] Lees ook: God, الله en יהוהbestaan niet! Geloof en onderwijs […]

  3. Hey “Piet”

    Hoe komen jullie (ik heb begrepen dat je niet alleen bent P.) aan die verrukkelijke tekentjes voor Allah en De Onuitsprekelijke. Ik bedoel natuurlijk: الله en יהוה of andersom. En houden jullie de klok wel bij? Of zitten jullie in het midden-oosten? Want de tijden onder mijn Reacties tonen dat de zon al 3 uur eerder voorbij is gegaan. Nou ja, je weet wel…

    Fijne blogs makkers – groet – Niek
    .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: