Onderwijszaken

Hoezo discriminatie van allochtone Pabo-studenten?

In onderwijs on 1 februari 2011 at 5:34 PM

Afgelopen donderdag pleitte het Tweede Kamerlid John Leerdam (PvdA) voor het instellen van een landelijk meldpunt voor Pabo’s en andere lerarenopleidingen. Het zou dan moeten gaan over basisscholen en middelbare scholen die geen allochtone stagiaires willen plaatsen. Dat het Sectorbestur Onderwijsarbeidsmarkt (SBO) Leerdam zo ver heeft weten te krijgen dat hij dit punt openbaar heeft genoemd, is niet zo vreemd. Het kamerlid is al langere tijd aan het “strijden” voor meer allochtone leerkrachten.


Volgens PvdA-er Leerdam hoort hij verschillende redenen van de scholen om allochtone stagiaires te weigeren. Bijvoorbeeld dat ouders bezwaar zouden hebben tegen stagiaires met hoofddoekjes en dat bepaalde groepen studenten niet passen binnen de cultuur van de school. Ik zal niet ontkennen dat er scholen zijn die dergelijke flauwe smoesjes gebruiken, maar dat is een kleine minderheid. Het SBO en marionet Leerdam proberen de slechte(re) resultaten van allochtone studenten op de lerarenopleidingen af te wentelen op de scholen. Tenminste zo voelt het voor mij. En dat is volkomen onterecht.

De stelling dat allochtone Pabo-studenten het slechter doen op (bv.) de Pabo, komt echt niet doordat moeilijker een stageplaats zouden kunnen vinden. Geloven die mensen nu echt zelf dat het feit dat maar 40 procent van de allochtone Pabo-studenten binnen vijf jaar een diploma haalt en bijna 60 procent binnen drie jaar afhaakt, komt doordat ze moeite hebben een stageplaats te vinden?

Wanneer zou het gaan doordringen dat scholen gewoon kritisch kijken naar de stagiaires en geen studenten accepteren die de taal onvoldoende beheersen, stage-opdrachten niet (goed) maken en hun (studie-) zaken niet op orde hebben? Want dat zijn de werkelijke redenen namelijk. En vraag mij niet waarom dat onder allochtone studenten verhoudingsgewijs meer voorkomt (dat lijkt mij een andere discussie), maar het feit ligt er wel.

Geschreven op: dinsdag 11 juli 2006

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: