Onderwijszaken

Pabostudenten rekenen slecht; het wordt nog erger

In onderwijs on 5 februari 2011 at 4:29 PM

Afgelopen week stortte de media zich op de bekendmaking dat studenten van de Opleidingen tot Leraar Basisonderwijs (ook wel Pabostudenten genoemd) zeer slecht zijn in rekenen. Vreemd als je bedenkt dat dit al sinds jaar en dag bekend is.


Al begin jaren negentig was bekend dat landelijke gemiddeld 50% van de pabostudenten aan het einde van het eerste jaar hun toets rekenvaardigheid niet had gehaald, aan het einde van het tweede jaar 33% nog niet en aan het einde van het derde jaar nog steeds circa 15% niet. Deze percentages zijn in de loop van de jaren niet veranderd, dus logisch dat we nu horen dat 50% van de Pabostudenten de nieuwe landelijke rekenvaardigheidstoets niet hebben gehaald. Overigens betreft het hier rekenen op het niveau van de brugklas.

Het is ook niet zo vreemd dat de rekenvaardigheid niet verbetert; het instroomniveau van de gemiddelde Pabostudent is de afgelopen (minimaal) tien jaar alleen maar gedaald en het rekenonderwijs in het basisonderwijs en in het voortgezet onderwijs is beslist niet verbeterd. Dat heeft mede te maken met de rekencapaciteiten van de leerkrachten natuurlijk.

En… het trieste doet zich nu voor dat de komende jaren het alleen maar erger gaat worden. De eerste studenten dienen zich namelijk bij de lerarenopleidingen aan die les hebben gehad van die slecht rekenende leerkrachten en docenten. Dan wordt nog veel grimlachen de komende jaren vrees ik. Veel sterkte als je kinderen de komende jaren (reken)onderwijs ‘genieten’!

Geschreven op: vrijdag 13 oktober 2006

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: