Onderwijszaken

Kandidaat-kamerleden schrijven over onderwijs (2)

In onderwijs on 6 februari 2011 at 11:55 AM

Vorige week startte een nieuwe serie gastschrijvers op dit weblog. Ditmaal betreft het kandidaat-kamerleden, die over onderwijs zullen schrijven. Uitgenodigd zijn kandidaten van PvdA, CDA, GroenLinks, ChristenUnie, VVD, D66 en SP. Van de genodigden hebben die van de ChristenUnie, D66 en SP reeds gereageerd en/of hun bijdrage opgestuurd.

De eerste gastschrijver was Jan van den Heuvel (D66). En vandaag is het de beurt aan Rogier Havelaar (22 jaar).  Hij is de voorzitter van PerspectieF, de ChristenUnie-jongeren en staat op plaats 10 van de kandidatenlijst van de ChristenUnie

Van alle Nederlandse jongeren haalt zo’n 15% geen startkwalificatie. De startkwalificatie is volgens de overheid de minimale norm voor een baan, voldoende inkomen en een volwaardige plek in de samenleving.1 De omvang van dit probleem is enorm, zonder startkwalificatie is de kans op een baan klein.

Voor een groot deel wordt dit probleem veroorzaakt door de vroege sectorkeuze die VMBO-scholieren moeten maken. Na het derde VMBO-jaar, als de scholieren dus 15 jaar zijn, kan er een keuze gemaakt worden tussen de verschillende sectoren, zoals bijvoorbeeld techniek, landbouw of verzorging.
Met de keuze voor een sector, maakt een scholier ook gelijk een keuze in welke sector de vervolgopleiding zal liggen. Kiest een scholier bijvoorbeeld voor techniek, dan is een vervolgopleiding in de verzorging uitgesloten, omdat het vakkenpakket van de technieksector niet voldoet aan de eisen van de vervolgopleiding.
Door dit probleem kan 15% van de VMBO-leerlingen niet naar de vervolgopleiding van hun keuze. Het gevolg hiervan is dat leerlingen ongemotiveerd raken voor hun vervolgopleiding, en een groter risico lopen omuit te vallen.

De ChristenUnie pleit daarom voor een schakelprogramma voor jongeren die met hun sectorkeuze op het VMBO niet worden toegelaten bij de opleiding van hun keuze in het MBO. Dit schakelprogramma zou door de MBO-opleidingen, de ROC’s en AOC’s aangeboden moeten worden, en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zou dit moeten stimuleren.
In een eerdere fase moeten VMBO-scholen de leerlingen die een verkeerde sectorkeuze hebben gemaakt begeleiden naar een passend schakelprogramma.

Deze oplossingen zorgen voor een vermindering van het aantal drop-outs, een hoger percentage kansrijke jongeren op de arbeidsmarkt en voor alle economische en sociale voordelen die dat op de lange termijn met zich meebrengt.2

1 Opleidingenberoep.nl
2 Manifest Schakelprogramma, Perspectief, ChristenUnie-jongeren

Geschreven op: woensdag 8 november 2006

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: