Onderwijszaken

Wat is dat toch: hoofddoekjes en onderwijs?

In onderwijs on 7 februari 2011 at 7:31 PM

Je kan je geen moment omdraaien of ze beginnen wel ergens in Europa te discussiëren over hoofddoekjes in het onderwijs. Is het niet in Duitsland, Frankrijk of Engeland dan is in Nederland, Turkije of in België. En net als je denkt dat het weer rustig is geworden, beginnen ze in dat laatste land weer vrolijk opnieuw te miepen en zeuren.


Wat is het geval? In Antwerpen hebben vrijwel alle scholen besloten dat leerlingen met een hoofddoekje niet meer welkom zijn. Hierdoor kunnen zij alleen nog terecht op slechts twee voortgezet onderwijs scholen. Naar de mening van Antwerps wethouder van Onderwijs Robert Voorhamme (Sp.a) niet echt een probleem: ‘Het verbod op de hoofddoek veroorzaakt weinig problemen op de Antwerpse scholen. De meeste meisjes doen gewoon hun hoofddoek uit aan de schoolpoort‘. De Vlaamse minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke (Sp.a) mengt zich geheel niet in het ontstane debat: ‘Elke school mag autonoom beslissen of de hoofddoek wel of niet is toegestaan. De overheid mag daar niet tussenkomen‘.

Ondertussen staan allerlei belangenorganisaties op hun achterste benen. Zij claimen dat allochtone meisjes nu niet meer vrij kunnen kiezen naar welke school ze gaan en welke studierichting ze daar volgen. ‘Dat hypothekeert hun kans op de arbeidsmarkt‘, beweert bijvoorbeeld Nadia Babazia van het Steunpunt Allochtone Meisjes en Vrouwen. Ook op hun website staat een opiniestuk over dit onderwerp.

Ik ben benieuwd wanneer ditmaal de halfbakken discussie weer verdwijnt en ook waar en wanneer het weer ergens opduikt in Europa. Het onderwerp lijkt op de een of andere manier zijn aktualiteitswaarde te behouden. Al is het iedere keer maar voor een paar dagen.

Geschreven op: maandag 13 november 2006

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: