Onderwijszaken

Help, de KLOS-maffia!

In basisschool, onderwijs on 10 februari 2011 at 11:18 AM

Iedereen die ooit in het onderwijs heeft rondgelopen of nog rondloopt, kent ze wel: de leden van de KLOS-maffia. Vaak gevreesd binnen een school (en soms ver daarbuiten) en ook vaak geliefd bij groepjes ouders. De kinderen reageren meestal wisselend op een klosser; de ene leerling is niet bij haar weg te slaan, de ander krijg je er met geen stok naartoe.


Over wie ik het heb? Ah, dat is een niet onderwijsman of -vrouw die dat vraagt. Iemand die de KLOS heeft gedaan natuurlijk. De vroegere opleiding tot kleuterjuf. Waren er geen kleutermeesters? Oh, vast wel een verdwaalde, maar die is het bos niet meer uitgekomen vrees ik. Ze zijn op die opleiding zo’n drie jaar lang klaargestoomd voor het zware vak van kleuterjuf. Ja, dat was nog in de tijd dat de lagere school bestond en de kleuterschool nog ergens apart in de wijk een plekje innam.

En toen kwamen al die wijzigingen. De basisschool ontstond en opeens was de kleuterschool geen eiland meer, maar moesten ze samenwerken. En ze moesten wat aan het feit doen dat zij geen les mochten geven in hogere groepen. Poeh, alsof zij geen gedegen opleiding hadden gehad zeg. Het idee alleen al! En die aansluiting naar groep 3 moest opeens geregeld worden, wat betekende dat ze moesten overleggen en zelfs luisteren naar die leerkrachten, die wel bevoegd maar toch zeker niet bekwaam waren voor het kleuteronderwijs?!

Tja, ze zijn er nog en op de meeste scholen worden ze genegeerd, in de hoek gezet en stiekem uitgelachen. Dat lijkt soms terecht, maar oh wat zit er een kennis bij de KLOS-maffia. En ze zijn bijna allemaal met pensioen, de VUT- pre-pensioen, vervroegde uittreding of zitten met een andere regeling thuis. Wat verlaat er veel ervaring en specfieke deskundigheid momenteel in hoog tempo onze basisscholen.

We gaan ze nog missen, die leden van de KLOS-maffia.

Geschreven op: zaterdag 9 december 2006

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: