Onderwijszaken

Neem jongerenraden serieus en leer van ze!

In Uncategorized on 13 februari 2011 at 9:22 AM

Het is een politiek modeverschijnsel, wat met sprongen van vier jaar ons land veroverd: de jongerenraad. Ongeveer een jaar na iedere lokale verkiezingsstrijd kunnen weer wat witte vlekken op de kaart worden ingevuld. Zo ook hier in de wijde omgeving waar ik woon: in een paar maanden tijd hebben twee wethouders ‘hun’ jongerenraad mogen installeren.


Uiteraard voor het oog van journalisten, want stel je voor dat er niet in het lokale sufferdje staat hoe goed de wethouder aan de jongeren denkt. Dat de contactambtenaar in werkelijk geen uren heeft om de nieuwe adviesraad te ondersteunen ‘vergeet’ de gemeentelijke bestuurder te vertellen. En gelukkig hebben de jongeren nog niet ontdekt dat ze eigenlijk helemaal niet weten wat ze hoe moeten doen. Ja, ze gaan advies uitbrengen, maar hoe dat werkt? Geen idee.

Dus wat is het resultaat? Na een paar weken stoppen de eerste jongeren met naar vergaderingen te komen, om zich vervolgens voorgoed af te melden. De enthousiaste groep van 15 jongeren reduceert al snel naar een groepje van 8 onzekere maar vasthoudende jongeren. De wethouder begint ondertussen door de smoesen heen te raken als de gemeenteraad weer vragen stelt over de gang van zaken. De contactambtenaar wordt steeds minder vrolijk van de bedekte verwijten van de wethouder. Die had toch zeker geen uren beschikbaar gesteld? Nou dan!

Een jongerenraad, is dat nu een politiek speeltje of een serieus te nemen adviesraad? Een raad zoals er ook ouderenraden, cultuurraden en sportraden zijn. Ik kies voor de serieuze optie, maar helaas doen te weinig ‘volwassen’ politici dat ook. Laten we hopen dat na het modeverschijnsel jongerenraad er een nieuwe raad komt: de jongerenadviesraad. Want dat jongeren veel kunnen betekenen voor hun gemeente is mij wel duidelijk. Geef ze de ruimte, deskundige begeleiding en kijk niet vreemd op als ze dingen op hun manier doen. Maar leer er juist van.

Geschreven op: woensdag 31 januari 2007

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: