Onderwijszaken

Particuliere basisschool ‘De Ruimte’ is volgens inspectie geen school

In basisschool, onderwijs on 18 februari 2011 at 6:36 PM

Dinsdag 29 mei 2007 heeft de kantonrechter in Utrecht twee vaders veroordeeld wegens het ontduiken van de leerplicht. Zij stuurden hun kinderen namelijk naar de pacticuliere basisschool ‘De Ruimte’ in Soest. Volgens een medewerker van de De Ruimte wordt er democratisch onderwijs gegeven. De leerkrachten hebben er geen vaste functies, maar dragen bij naar vermogen. De onderwijsinspectie vindt dat het onderwijs er ver onder de maat is. De school wordt niet door de overheid betaald en kan dus ook niet worden gesloten. Maar de inspectie oordeelt dat De Ruimte geen ‘school in de zin van de leerplichtwet’ is. Oftewel de leerlingen van De Ruimte ontduiken de leerplicht.


De gemeente Soest heeft vanwege dit oordeel tegen alle ouders procesverbaal opgemaakt. Daarop hebben de twee vaders zich vrijwillig gemeld voor een proces. Maar dat liep dus niet goed voor hen af. Zij zijn namelijk veroordeeld tot een voorwaardelijke boete van 100 euro. Die hoeven zij niet te betalen indien zij hun kinderen nu snel naar een school sturen die wel aan de leerplichtwet voldoet. En dus niet meer naar De Ruimte waar leerlingen en staf een gelijke stem in de besluitvorming hebben, vraaggericht onderwijs wordt gegeven waarbij de leerling zelf zijn dagelijkse activiteiten kiest, er gelijkwaardigheid is tussen leerlingen en staf en de de gemeenschap dient als vervanging van het klaslokaal. De “school” omschrijft zelf de verschillen met het reguliere onderwijs als volgt: ‘Alles verschilt. Er is geen vastgelegd curriculum, er zijn geen jaargroepen, geen roosters, geen vaste klassen of dagindeling. Leerlingen bepalen zelf wat, hoe en wanneer ze leren.’.

Ooit was de school een Iederwijsschool, maar sinds 2005 vaart men een eigen koers (zie ook de website van The Alternative Education Resource Organization). Hierbij heeft men duidelijk eigen gedachten over een democratie en het verzorgen van onderwijs: ‘Normen zijn de wetten, in onze school de afspraken en regels die door de school als gemeenschap neergezet worden. Daarnaast gelden de algemene Nederlandse wetten als leidraad voor het functioneren van de school. Door de directe betrokkenheid van alle leerlingen bij de afspraken in de school, en de directe betrokkenheid bij de uitvoering ervan middels de Onderzoekskring (Justitieel systeem) leren kinderen omgaan met wetten, ervaren zij wat de consequentie is van het overtreden van een regel en leren zij verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen keuzes en gedrag.

Voor de rechter beriepen de beide vaders zich vooral op de vrijheid van onderwijs, vastgelegd in artikel 23 van de Grondwet. Op grond daarvan heeft iedereen het recht een school op te richten die spoort met zijn eigen levensovertuigingen, stelden zij. De rechter was het hiermee eens, maar stelde vast dat overheidstoezicht een ‘door de grondwet toegestane inbreuk op de vrijheid van onderwijs‘ is. Dat toezicht is namelijk nodig om te garanderen dat kinderen onderwijs krijgen van goede kwaliteit en dus zullen ‘de ouders enige bemoeienis van de staat moeten accepteren in het belang van hun kind.‘. Volgens de advocaat van de ouders, is er alle reden voor een hoger beroep: ‘Dit is een verreikend vonnis, met consequenties voor alle scholen die een andere onderwijsfilosofie hebben dan de staat.

Om andere redenen hoop ik dat men in hoger beroep gaat. Dan wordt het namelijk nog duidelijker vastgelegd dat ons land dergelijke non-scholen niet langer accepteert. Via de website van De Ruimte is het in ieder geval niet te volgen: die is sinds kort uit de lucht.

 Geschreven op: zondag 10 juni 2007

Advertenties
  1. […] ook: Particuliere basisschool ‘De Ruimte’ is volgens inspectie geen school LikeWees de eerste om post te waarderen.▶ No Responses /* 0) { […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: