Onderwijszaken

Er bestaan alleen uitdagingen en kansen…

In jeugdzorg, onderwijs on 19 februari 2011 at 3:16 PM

Veel te vaak wordt er binnen het onderwijs, jeugdzorg, gezin en elders binnen de maatschappij gesproken over problemen. Als je de mensen om je heen en de media mag geloven, zijn veel jongeren ‘probleemjongeren’, veel lastige situaties worden simpelweg ‘problemen’ genoemd en kinderen met eigen gedachten heten al snel ‘probleemgevallen’.

En iedere keer mis ik weer de termen ‘uitdagingen’ en ‘kansen’. Want die bestaan in mijn optiek namelijk wel, dit in tegenstelling tot ‘problemen’. Iedereen heeft namelijk potentie op éénof meer gebieden. Echter die potentie weten te activeren is een uitdaging. En daar zou het over moeten gaan binnen het onderwijs, jeugdzorg en de rest van onze maatschappij. Hoe meer aandacht er wordt besteed aan zogenaamde problemen (vaak niets anders dan gebrek aan potentie op een gebied), hoe minder aandacht er is voor de kansen die er liggen.

Om te komen tot ontwikkeling van kansen, is het van primair belang om een band op te bouwen met de ander. Dus niet beginnen met praten over alles wat mis is gegaan of mis zou kunnen gaan, maar investeren in de relatie. En als die relatie vorm begint te krijgen, samen kijken naar de kansen die er liggen. En die zijn er altijd en bij iedereen! In het onderwijs zie je ook vaak dat er veel wordt gesproken over de dingen die niet goed gaan en niet over de dingen die prima gaan. Vervolgens moet het kind meedraaien in het standaardstramien, waarin het tijd moet besteden aan de vakonderdelen die het al beheerst en daarnaast extra tijd moet investeren in de vakonderdelen waar het nog niet goed gaat.

Het lijkt mij een stuk verstandiger en bovenal prettiger voor iedereen om iemand die iets al beheerst, daar niet meer mee lastig te vallen. Dit betekent niet dat het onderwerp niet meer aan de orde moet komen; kennis en vaardigheden moeten wel onderhouden worden tenslotte. Maar de tijd die daar aan wordt besteed, kan beter gestoken worden in onderwerpen die lastig zijn voor het betreffende kind. Een soortgelijke aanpak past binnen de jeugdzorg, het gezin, op een sportclub et cetera. Wat een ontspanning voor alle betrokken en een enorme winst qua tijd en energie zou dit opleveren!

Geschreven op: woensdag 29 augustus 2007

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: