Onderwijszaken

Leerkrachten worden betaald om les te geven

In onderwijs on 25 februari 2011 at 7:36 PM

Er is een tendens in Nederland om medewerkers steeds vaker en meer te laten meepraten en -beslissen over het beleid van een organisatie of bedrijf. Ook binnen het onderwijs klinkt de roep om meer en meer invloed van leerkrachten steeds luider.


Vooral leerkrachten vinden dat zij meer te zeggen moeten hebben over de koers van de school die hen heeft ingehuurd om les te geven. Leerkrachten die zijn opgeleid om goed onderwijs te verzorgen; lesgeven, een stukje onderwijsdifferentiatie verzorgen en persoonlijke scholing zijn onderwerpen waar zij zich mee bezig horen te houden. Hier zijn ze namelijk voor opgeleid, voor in dienst genomen en worden ze voor betaald.

Je kan veel van leerkrachten zeggen (positief en negatief), maar niet dat ze zijn opgeleid voor onderwijsontwikkeling of voor management. Beleid is niet hun vakterrein, net zomin als financiën en andere managementonderwerpen. Positief is dat leerkrachten zich zo betrokken voelen bij hun werkgever. Een stuk minder positief is dat zij vervolgens ook overal over mee willen praten en beslissen. Alle tijd en energie die zij hier in steken, besteden ze namelijk niet aan hun eigenlijke werk: goed en zelfs beter lesgeven.

Geschreven op: maandag 14 januari 2008

Advertenties
  1. […] daarna schreef ik Leerkrachten worden betaald om les te geven en ook daarop gaf dezelfde onbekende een reactie. Deze keer iets rustiger qua toonzetting, maar wat […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: