Onderwijszaken

Islamitische scholen welkom?

In onderwijs on 27 februari 2011 at 12:51 PM

Vooral de laatste jaren wordt veel gesproken en geschreven over de Islam en dus ook over Islamitische scholen. Tegenstanders van de Islam vinden het verschrikkelijk dat dergelijke scholen worden opgericht en dat ze veel leerlingen trekken. Zij hebben misschien wel het schrikbeeld van Pakistaanse koranscholen voor ogen. Mensen die of voorstander zijn van de Islam of neutraal staan tegenover godsdiensten, vinden het vaak prima dat er Islamitische scholen worden opgericht in het van oorsprong Calvinistische Nederland.


In het kort de geschiedenis:
het dunne laagje Calvinisme is pas een paar honderd jaar geleden aangebracht. Daarvoor hebben we nog een tijdlang met z’n allen psalmen in de Katholieke kerk gezongen en ons zuurverdiende geld uitgegeven aan aflaten, maar ook dat was slechts van voorbijgaande aard. Een monoistische religie is tenslotte pas zo’n 4.000 jaar geleden ontstaan met de ontwikkeling van het Joodse geloof. Even kort door de bocht: 2.000 jaar later noemden een aantal mensen zich opeens Katholiek, 1.500 jaar hierna spijkerde Maarten Luther zijn wereldberoemde stellingen op een kerkdeur en ontstonden de protestantse geloofsstromingen. In de tussentijd (7e eeuw na Christus) luisterde profeet Mohammed naar de engel Gabriël, waarna de Islam ontstond.

In Nederland hebben we ooit ruim honder jaar gestreden over de vrijheid van onderwijs. Hieruit is onder meer het roemrucht artikel 23 van de Grondwet ontstaan. Dankzij die schoolstrijd en artikel 23 hebben nu scholen, gebaseerd op allerlei bekende en minder bekende (religieuze) uitgangspunten. Het duurde even, maar toen kwamen ook Nederlanders die in de Islam hun godsdienst zien, achter de voordelen van artikel 23. En ontdekten -gecombineerd met artikel 1 van de Grondwet- dat zij dus het recht hebben om een school op te richten, op Islamitische grondslag.

En wat mij betreft hebben ze daar groot gelijk in! Zolang allerlei andere religies een school mogen oprichten, mogen zij het ook. Artikel 1 van de Grondwet stelt niet voor niets:
Allen die zich in Nederland bevinden , worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.

Geschreven op: dinsdag 18 maart 2008

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: