Onderwijszaken

Onderwijs en het grote geld

In onderwijs on 27 februari 2011 at 1:05 PM

Op het moment dat je denkt dat de rust weerkeert en het stof neerdaalt, staat er weer iemand op die begint te roepen om het grote geld. Want dat is namelijk het antwoord op alle vragen en de oplossing voor alle problemen. En de mens is en blijft een kuddedier, dus loopt er al snel een groep mee te roepen.

En het onderwijs? Dat gaat gewoon door. Leerlingen hebben vragen en problemen, komen met prachtige plannen, worden verliefd, rennen door de gang en de leerkrachten die wel aan het werk zijn, doen nog steeds hun best. Ze zorgen voor een veilige plek, waar gelachen en gehuild mag worden, waar levensvragen gesteld mogen worden, maar ook een grap verteld kan worden en natuurlijk zorgen zij voor goed onderwijs. Want dat is waar ze voor kozen hebben; onderwijs verzorgen. Niet lesgeven, maar zorgdragen voor onderwijs. Dat klinkt toch een stuk mooier nietwaar? En zoveel passender.

En al die zorg lijkt zo vanzelfsprekend, maar is dat natuurlijk niet. Want er komt veel voor kijken: een vierjarige opleiding met regelmatige pittige stages en (te)veel papieren, cursussen, veel te veel vergaderingen, oudergesprekken, scholingsbijeenkomsten, begeleiden van stagiaires, administratie, onderzoeken en zo kan ik nog wel een halve dag doorgaan met opnoemen. Het onderwijs is enorm complex en de leerkracht is, samen met de directie en collega’s, de grote roerganger van dat proces. Loyaal ten opzichte van de leerlingen, ouders en collega’s en trots op de school.

Zijn er dan geen problemen op te lossen? Want er staat zo vaak in de kranten dat er tekorten zijn en dat de salarissen te laag zijn en zo nog meer dingen? Ja, er zijn problemen en die moeten zeker ook benoemd blijven. Maar waar het omdraait, zijn de oplossingen. Er is nu weer een groepje leerkrachten in het westen die de aloude oplossing weer uit de kast hebben gehaald: het grote geld. En als een mantra herhalen ze dat te pas, maar nog vaker te onpas. Gelukkig is er een tweede Jo Ritzen als minister aangesteld, al draagt hij ditmaal de naam Ronald Plasterk. Net als zijn illustere voorganger in de jaren negentig, heeft hij een plan in zijn hoofd en hij lijkt niet van plan daar van af te wijken. Een man naar mijn hart!

De minister begrijpt dat het antwoord op de vragen en de oplossing voor de problemen niet het grote geld is. Hij snapt heel goed dat het subtieler en lastiger is. Want een hoger salaris zal amper tot niet meer studenten naar de lerarenopleidingen trekken, daarvoor is het imago van deze opleidingen (met recht) te slecht. Werkdrukvermindering moet er zeker komen en kan er ook komen, maar dan wel door het onderwijs en de scholen anders te organiseren. Anders is straks dit probleem er nog, alleen hebben meer mensen er last van. Goed opgeleide leerkrachten een hoger salaris geven? Zeker niet, maar goed opgeleide leerkrachten die iets extra’s bieden aan de leerlingen zouden zeker extra beloond moeten worden. En om dit goed bij te houden en het beroep een werkelijke status te geven, dient er zo snel mogelijk een lerarenregister te worden ingesteld.

Het probleem van al die roepende leerkrachten en vakbondsmensen is dat zij kijken naar de gevolgen en niet naar de werkelijke oorzaken van de problemen. En als je dat doet, kom je automatisch met de verkeerde oplossingen. Stel voor de lerarenopleidingen bijvoorbeeld maar een ‘selectie bij de poort’ in. Het aantal aanmeldingen zal in het begin zeker dalen, maar dat stijgt snel genoeg weer. En dan praat je over gekwalificeerde studenten, die veel te bieden hebben aan het onderwijs en die ook iets extra’s zullen meebrengen. En zorg voor meer carrièremogelijkheden voor leerkrachten. Daarmee wordt voorkomen dat men verzuurt in de klas en wordt het beroep ook aantrekkelijker voor mannen. En zo zijn er nog veel meer fundamentele oplossingen te vinden, die relatief weinig kosten. Want onderwijs en het grote geld gaan niet samen.

Geschreven op: vrijdag 11 april 2008. Dit betrof mijn inzending voor de columnwedstrijd van de Volkskrant.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: