Onderwijszaken

Reggio Emilia een onderwijsvorm van de toekomst?

In onderwijs on 28 februari 2011 at 8:37 PM

Het kind heeft honderd werelden om te ontdekken honderd werelden om uit te vinden honderd werelden om te dromen. Het kind heeft honderd talen (en nog eens honderd honderd honderd) maar de school en de samenleving stelen er negenennegentig.‘ *


Sinds 1945 werken de 33 kleuterscholen en kindercentra in de Noord-Italiaanse stad Reggio Emilia volgens de Reggio-Emiliabenadering. Dit betekent o.m. dat aan iedere school en ieder centrum een kunstenaar en een pedagoog zijn verbonden. Onder de bezielende leiding van pedagoog en filosoof Malaguzzi is men destijds begonnen met het doorbreken van de pedagogische en onderwijskundige tradities.

Dit heeft geresulteerd in 33 gemeentelijke scholen voor kinderen van 0 tot 6 jaar. De scholen zijn onderverdeeld in scholen voor kinderen van 0 tot 3 jaar, de “asilo nido”, vergelijkbaar met onze kinderdagverblijven en “scuole dell’ Infanzia”, schooltjes voor kinderen van 3 tot 6 jaar, vergelijkbaar met onze peuterspeelzalen en kleuterklassen.

De Reggio-benadering is een ‘pedagogiek van het luisteren’, in plaats van een ‘pedagogiek van het vertellen’. Het is een pedagogische filosofie die gezamenlijk wordt ontwikkeld door de mensen die deel uit maken van de praktijk: kinderen, groepsleiding, pedagogen, kunstenaars.

In de Reggio Emilia-benadering maakt de school deel uit van de stad, van de gemeenschap als geheel. Ouders en anderen in de omgeving van de kinderen en de school worden nadrukkelijk betrokken bij de activiteiten van de kinderen. Dit komt voort uit de opzet in Italië van de kindercentra direct na de WOII: het idee om door een andere aanpak van onderwijs en opvoeding te voorkomen dat fascisme nog ooit de kop opsteekt.

Een belangrijk uitgangspunt is dat het kind beschikt over alle competenties die het nodig heeft om te groeien. De rol van volwassenen is het begeleiden van de kinderen in hun groei en het zorgen voor de meest gunstige condities. Er wordt uitgegaan van het gegeven dat kinderen een sterke drang hebben om te weten, te begrijpen en dat zij nieuwsgierig zijn naar de wereld. Maar niet alleen de kinderen ontwikkelen zich, maar ook de volwassenen; ze zijn samen (!) op ontdekkingsreis. Dit betekent dus dat je als volwassene bereid moet zijn om op een andere manier naar de werkelijkheid te kijken dan je eerst in gedachten had. Anders mis je het ontdekkings- en leerproces dat het kind doormaakt en zie je alleen de tekortkomingen of de voor jou logisch lijkende antwoorden.

Een belangrijke vraag is natuurlijk of deze benadering ook een meerwaarde biedt. Italiaans onderzoek heeft uitgewezen dat wanneer de kinderen met 6 jaar naar de Italiaanse staatsschool gaan, dat zij opvallen door hun inventiviteit en creativiteit. Ondanks het saaie en vrij autoritaire aanbod op deze scholen blijven deze verworvenheden groter dan van hun leeftijdgenoten. De kinderen hebben ook een sterk zelfgevoel, ze kunnen goed samenwerken en staan open voor ideeën van anderen. Ze kunnen zich goed concentreren en gaan respectvol met elkaars maaksels om. Ook aardig om te weten is dat 80% van de kinderen op 5-jarige leeftijd kan lezen en schrijven zonder dat het ze ooit als zodanig is aangeleerd…


*(Loris Malaguzzi, Italië, 1920-1994)

Geschreven op: zondag 20 april 2008

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: