Onderwijszaken

Bijzonder onderwijs zonder overheidsfinanciering?

In onderwijs on 1 maart 2011 at 8:20 PM

Al sinds de wet het mogelijk maakt om met overheidsgelden bijzondere scholen op te richten, wordt hier tegen geageerd. En er is ook wel wat te zeggen voor die protesten wat mij betreft. Het bijzonder onderwijs heeft allerlei extra’s en privileges (zoals het recht om leerlingen te weigeren), terwijl het openbaar onderwijs het zonder die voordelen moet doen. En dat voor hetzelfde geld.


Een overheid is er in landen als Nederland vooral om de orde te handhaven en diensten uit te voeren die beter in de handen van de maatschappij kunnen worden uitgevoerd (bv. de brandweer of gelduitgifte). Het openbaar onderwijs is m.i. niet te vergelijken met de brandweer, al is het minstens zo belangrijk. Toch vind ik niet dat de overheid alle vormen van onderwijs hoeft te bekostigen.

De maatschappij stelt prima onderwijs te beschikking in de vorm van openbaar onderwijs. Het onderwijs wordt gecontroleerd op vele aspecten door onder meer de onderwijsinspectie en hiermee is de kwaliteit voldoende gewaarborgd. Indien ouders dan -om wat voor een reden ook- toch een andere school willen voor hun kind(eren), dan staat het hen vrij om een school te starten. Uiteraard moet deze school aan dezelfde voorwaarden voldoen als de openbare scholen, dit om de kwaliteit van het onderwijs te garanderen. De kosten van dit onderwijs dient dan te worden opgebracht door de ouders, zonder extra bekostiging door een overheid.

Dit systeem kan makkelijk voor een tweedeling in het onderwijs zorgen; rijkeluisscholen en armeluisscholen. Om dit te voorkomen, worden er wat mij betreft grenzen gesteld aan ouderbijdragen aan scholen, die de kosten van het normale onderwijs te boven gaan. Ook schenkingen worden beperkt in mijn voorstel, om te voorkomen dat allerlei stichtingen, verenigingen en andere organisaties (bv. kerken) en bedrijven zorgen voor een tweedeling. Zo wordt voorkomen dat er oneerlijke concurrentie binnen het onderwijs ontstaat.

Geschreven op: woensdag 23 april 2008

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: