Onderwijszaken

Onderwijskwaliteit: kennisoverdracht

In onderwijs on 1 maart 2011 at 8:26 PM

Opeens moest ik weer denken aan kennisoverdracht tussen generaties. Het onderwijs kunnen we ook in dit licht zien natuurlijk, maar dat is toch niet zoals ik het bedoel. Waar ik op doel is het overdragen van kennis door de ouderen, die al jaren met pensioen zijn, aan de jongeren, die nog niet zijn begonnen aan een werkend leven.


Eind jaren tachtig zal het zijn geweest, toen de eerste zogeheten ‘gilden’ opdoken in Nederland. De gedachte achter deze organisaties was dat ouderen nog een uitstekende bijdrage kunnen leveren aan ons land. Door bijvoorbeeld hun decennialange ervaring ten dienste te stellen aan vrijwilligersorganisaties. Een aantal jaren werkte het meer of minder goed in de meeste plaatsen, maar inmiddels zijn de meeste gilden een stille dood gestorven.

En dat is erg jammer. Want er is zoveel kennis en ervaring waar niets meer mee wordt gedaan. Wat zou het mooi zijn als er een database wordt opgezet, waarin scholen kunnen zoeken. Ouderen kunnen zich aanmelden voor deze database en worden onder vermelding van een korte beschrijving van kennis, ervaring, baan/banen en woonplaats opgenomen. Leerkrachten kunnen dan erg eenvoudig deskundige mensen met een verhaal uitnodigen om mede les te geven. Mijn inschatting is dat veel ouderen dit geweldig vinden en ik weet zeker dat de kinderen er van smullen. En dergelijke kennis blijft veel beter hangen. Nu alleen nog de leerkrachten overhalen en zo’n database opzetten…

Geschreven op: vrijdag 25 april 2008

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: