Onderwijszaken

Scholing van leerkrachten verplichten!

In onderwijs on 1 maart 2011 at 8:30 PM

Formeel zijn alle leerkrachten verplicht om hun kennis en vaardigheden bij te houden en nieuwe ontwikkelingen te volgen. In de praktijk volgen de meeste leerkrachten hooguit de studiedagen van de school, tenminste als ze daar niet met allerlei excuses onderuit kunnen komen. Literatuur wordt nauwelijks tot niet bijgehouden en vrijwel niemand is op de hoogte van moderne pedagogen en hun werk.


Aan het geld ligt het niet, aangezien ieder schoolbestuur en daarmee iedere school voldoende scholingsgelden beschikbaar heeft. Alleen worden deze gelden jaar in, jaar uit amper gebruikt voor het juiste doel: scholing van onderwijzend personeel. Veel besturen, directies en leerkrachten verschuilen zich achter het excuus ‘tijd’. Er zouden niet genoeg leerkrachten beschikbaar zijn, er is niemand om te vervangen en dan volgt nog een verhaal over de kosten van die vervanging. Dit terwijl die vervanging als scholingskosten geboekt kunnen worden.

En ondertussen zakt kennis weg, gaat men op de automatische piloot lesgeven, worden boeken steeds vaker gebruikt i.p.v. aanschouwelijk onderwijs en doen dogma’s hun intrede. Kortom: het onderwijs wordt er niet beter op. Het wordt tijd dat er geen verwachtingen worden gesteld, maar dat de leerkrachten worden verplicht tot scholing. En dan niet aanwezig zijn bij een congres en dat bewijzen met een aanwezigheidspapiertje (zoals veel managers doen). Nee, echte scholingen en inhoudelijke cursussen. Uiteraard deels in eigen tijd (hoort bij professionaliteit), maar een groot deel in de tijd van de baas en betaald door de baas. Uiteraard mag die baas eisen stellen over terugbetaling indien de leerkracht binnen een bepaalde periode vertrekt. Ook dat is professioneel handelen.

En wat betreft die vervanging: het geld is er voor en de leekrachten zijn er ook wel. Die zijn er tenslotte ook als iemand ziek is. Het is alleen een kwestie van goed plannen, maar dat kan je middels een meerjarenscholingsplan prima doen.

 Geschreven op: zaterdag 26 april 2008

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: