Onderwijszaken

Lach, want je woont in een prachtig land! Nederland!

In Uncategorized on 3 maart 2011 at 8:10 PM

Nee, ik geloof niet dat we te maken hebben met een verislamiseerde cultuur. Wel hebben we te maken met een cultuur die door de eeuwen heen zo flexibel is gebleken dat andere culturen geabsorbeerd konden worden zonder erg grote problemen op lange termijn. Uiteraard wel op kortere termijn: denk aan de zestiende en zeventiende eeuw toen in steden als Leiden tussen de 40 en 60% (!) buitenlanders woonde.


Uiteraard gaf dat in die tijd problemen, maar 50 jaar en zeker 300 jaar later zien we er weinig meer van terug. Zo zal het uiteindelijk ook gaan met de huidige invloeden van buitenlanders op onze Nederlandse cultuur. Maar op dit moment hebben we grotere problemen als ooit te voren. En we kunnen dat niet af doen met “de tijd zal het wel oplossen”, hoe waar die uitspraak ook is.

Het werkelijke probleem is niet de te grote tolerante van de Nederlanders -vooral in het verleden- t.o.v. buitenlanders en hun gewoonten, taal en wensen. Het probleem is dat we nu groepen buitenlanders in ons land hebben die zich op vrijwel geen enkele wijze losmaken van hun oorspronkelijke land. Ze gedragen zich als zeer langdurige toeristen, die hun eigen gewoonten, taal en wensen kunnen blijven vasthouden. En wij hebben ze die ruimte gegeven. En daar ligt de basisfout naar mijn idee.

In Nederland wonen, leven en werken? Prima: gezellig. Je eigen gewoonten blijven vasthouden? Prima, zolang ze niet dermate strijdig zijn met de Nederlandse gewoonten, dat ze de Nederlandse cultuur aantasten. Je eigen taal blijven spreken? Prima, vooral doen, maar niet publiekelijk graag en de eerste taal dient het Nederlands te zijn (net als bij de Friezen). En die eigen religie dan? Oh, lekker blijven geloven wat je al deed en Nederland helpt je graag met het bouwen van een gebouw waar je kan samenkomen. Dat deden we bv. in de zestiende eeuw al voor Joden, dus waarom niet nu voor Islamieten, Boedhisten, Hindoes et cetera? Maar de taal die er wordt gehanteerd is wel Nederlands en de zeden die er uitgedragen worden zijn wel de Nederlandse zeden. Anders dicht dat gebouw en bouwen we het om tot een disco.

Kortom: voel je vooral welkom in je nieuwe vaderland. Wuif verdrietig naar achteren, naar je oude vaderland en lach dan, want je woont in een prachtig land! Nederland!

Geschreven op: maandag 5 mei 2008

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: