Onderwijszaken

Geen nieuwerwetse fratsen op school, maar lesgeven

In basisschool, onderwijs on 7 maart 2011 at 8:53 PM

Eén van de nieuwe liefhebberijen in het onderwijs is het vervangen van de krijtborden voor digitale borden. En dan het liefst de krijtborden helemaal de school uit, samen met de voorraden krijtjes. Een andere hobby van menig leerkracht is het niet meer nakijken van gemaakt werk, want dat kan de leerling zelf wel. Oh ja, wat te denken van het portfolio? Ook zo’n modeverschijnsel binnen het Nederlandse basisonderwijs.


Allemaal nieuwerwetse fratsen zou meneer Willems hebben gezegd. Hij was tot 1996 hoofd van de school in een Drents dorp. Hij had van alles langs zien komen. En nog harder zien verdwijnen, waarbij alleen de rekeningen achterbleven. Daarom was hij maar gestopt met het invoeren van die fratsen. Meneer Willems wist precies wat er moest gebeuren op een school: lesgeven. Geen rare methodes of modellen, maar gewoon de leerlingen vertellen wat ze nog niet wisten, maar wel moesten weten. Eerlijk, eenvoudig en zonder fratsen.

De laatste jaren denk ik steeds vaker terug aan meneer Willems. Want we worden steeds vaker om de oren geslagen met zogenaamde nieuwe ontwikkelingen, denkbeelden en spullen. Maar als je even kritisch kijkt en nadenkt, besef je al snel dat het meestal oude wijn in nieuwe zakken betreft. Nieuwerwetse fratsen dus. En de rekeningen blijven, maar die moderne inzichten verdwijnen al snel uit de school.

Zijn al die nieuwe dingen dan zo slecht? Nee hoor, maar ze zijn maar voor een beperkte groep leerlingen een extra. Net als het ouderwetse lesgeven voor een andere beperkte groep uitstekend was. Konden we maar echt onderwijs op maat geven. Maar hoe moeten we dat dan weer noemen? De term adaptief onderwijs is al vergeven.

Geschreven op: dinsdag 2 september 2008

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: