Onderwijszaken

Groep 8 is weer begonnen, maar wanneer stoppen ze?

In basisschool, onderwijs on 8 maart 2011 at 8:18 PM

Net als alle groepen, zijn ook de circa 8.000 groepen 8 van de basisscholen weer aan het werk. Ze zijn niet zo ver verwijderd van de middelbare school, waar ze opeens de kleinsten zullen zijn. Maar dat is nog heel wat maanden in de toekomst.


Een periode vol met nieuwe leerstof, schoolkamp, een eindtoets, bezoeken van open dagen, proefwerken, stampen van topografie en ga zo maar door. Maar veel van de leerstof, proefwerken en dergelijke stopt opeens na de eindtoetsweek. De periode tussen februari en juli lijkt wel een soort grijs gebied, waarin de groepen 8 zich voornamelijk lijken te concentreren op musicals, kampen en excursies.

Dit terwijl die periode zo goed gebruikt zou kunnen worden om leerlingen, n.a.v. hun score op de eindtoets, extra te ondersteunen en te laten oefenen, zodat ze een niveau hoger op het vervolgonderwijs zouden kunnen halen. Of het brugjaar makkelijker doorkomen, omdat de basis beter is. Maar helaas… Wat een verloren tijd en wat en gemiste kansen!

Geschreven op: donderdag 4 september 2008

Advertenties
  1. Wat een geklets, alsof we in groep 8 vanaf februari/maart niets meer doen. De leerlingen maken overigens bij ons de NIO toets al in oktober. Gewerkt wordt er op onze school tot juni en uiteraard fietst een musical daar vrolijk door heen. Maar zeg nou zelf… 4 maanden kamp, musical oefenen en niksen… beetje kort door de bocht. Als leerkrachten op deze manier werken en dan klagen dat groep 8 niet meer te motiveren is, dan kan ik me daar best wat bij voorstellen.

  2. @Remko
    Bij jullie op school is dus een andere situatie, omdat de periode oktober – einde schooljaar een andere is. Onvergelijkbaar dus.

    De situatie hierboven is natuurlijk wat scherper aangezet, maar geeft wel de werkelijkheid weer op veel scholen.

  3. […] ook: CITO-toets afschaffen Groep 8 basisschool: maanden lestijd worden verspild! Groep 8 is weer begonnen, maar wanneer stoppen ze? Intelligentietest: wanneer stopt al dat toetsen in het basisonderwijs? Geschreven op: woensdag 4 […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: