Onderwijszaken

School voor Persoonlijk Ondernemersschap De Kampanje in problemen

In basisschool, onderwijs on 11 maart 2011 at 6:00 PM

De Kampanje is een particuliere school in Amersfoort voor primair en voortgezet onderwijs en is gebaseerd op de principes van de Sudbury Valley School. Recent hebben de ouders van de twaalf leerlingen van deze school van de leerplichtambtenaar te horen gekregen dat ze hun kinderen op een erkende school moeten inschrijven. De einddatum hiervoor was 1 oktober, want vanaf dat moment worden er boetes opgelegd.


Het voortbestaan van De Kampanje is in acuut gevaar‘, vertelde een vertegenwoordigster van de school 23 september tijdens een zitting van de bestuursrechter in Utrecht. De schoolleiding betwiste daar het besluit van de onderwijsinspectie om de leerplichtambtenaar in te schakelen.

De school is gehuisvest in het kloostergebouw aan de Daam Fockemalaan en is begin vorig jaar opgericht. De onderwijsinspectie stelt dat de school niet aan de eisen voldoet die aan het onderwijs in Nederland worden gesteld. School De Kampanje weigert echter zich te conformeren aan alle regels en beroept zich op de vrijheid van onderwijs in ons land. Op hun website schrijven ze als antwoord op de vraag of de school voldoet aan de leerplicht: Ja, de vrijheid van onderwijs in artikel 23 van de Nederlandse Grondwet en het ouderrecht uit het Europese Verdag van de Rechten van de Mens, maken het bestaan van scholen als De Kampanje mogelijk. De leerplichtwet garandeert dat kinderen hun leerrechten ook daadwerkelijk toekomen. Op De Kampanje kan voor basis- en voortgezetonderwijs aan de leerplicht worden voldaan.

Ook valt te lezen:
Op De Kampanje stellen studenten zelf hun schoolprogramma samen. Als studenten getest willen worden, dan kan dat altijd. De School beschikt over een ruime bibliotheek met studieboeken en naslagwerken, en studenten kunnen zich hier rustig op hun examens voorbereiden. Vanuit de school zullen we echter nooit mensen dwingen om bepaalde toetsen af te leggen, dit is hun eigen keuze en verantwoordelijkheid.

Volgens staflid en medeoprichter van de school Peter Hartkamp (een mijnbouwkundig ingenieur nu werkzaam als consultant in leer- en veranderingsprocessen) heeft de inspectie de bewijslast omgedraaid: ‘Wij zouden moeten aantonen dat er op De Kampanje sprake is van onderwijs. Maar zo werkt het niet: de inspectie moet bewijzen dat er hier geen sprake is van onderwijs.
De onderwijsinspectie zal binnenkort een bezoek brengen aan de democratische school De Kampanje in Amersfoort. Uit het advies dat daarop volgt, zal moeten blijken of De Kampanje mag worden als een echte school of niet.

Dat is het gevolg van een uitspraak van de bestuursrechter. Die bepaalde dat de brief van de inspectie aan de leerplichtambtenaar geen gevolgen hoeft te krijgen. De leerplichtambtenaar heeft officieel dus nog geen grond om ouders van de twaalf leerlingen te vervolgen voor ontduiking van de leerplichtwet.

Daarom wordt nu de gebruikelijke procedure afgewerkt, waarbij de onderwijsinspectie eerst de school moet bezoeken, om daarna een advies uit te brengen aan de leerplichtambtenaar. Die kan bij een negatief advies alsnog in actie komen tegen de school en de ouders. De uitspraak betekent dus dat het aan de inspectie is om aan te tonen dat er op De Kampanje geen sprake is van onderwijs in de reguliere zin.

En de inspectie gaat het nog druk krijgen, want dit schooljaar is in Beverwijk een tweede schoolvoor ondernemend leren gestart: De Koers.

Bronnen: schoolwebsite en AD

Geschreven op: zondag 5 oktober 2008

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: