Onderwijszaken

Studenten protesteren tegen prima plan Universiteit van Amsterdam

In onderwijs on 12 maart 2011 at 9:40 AM

Het was wachten op de protesten van studenten en politieke partijen als de SP en GroenLinks: het plan van het College van Bestuur (CvB) van de Universiteit van Amsterdam (UvA) om vanaf 2010 studenten die extra vakken volgen zelf voor de kosten laten opdraaien. Dit logische en prima uit te leggen besluit moest wel op verzet stuiten. Het is namelijk een gegeven dat de meeste studentenbonden en veel linkse politici studeren niet zien als een investering in de eigen toekomst van de student.


Het voornemen van het CvB staat in een zogeheten kaderbrief, het beleidsdocument waar de universiteitsbegroting op wordt gebaseerd. Het betreft hier dus geen losse flodder waar men in Den Haag een patent op lijkt te hebben, maar het is een goed overdacht en doorgerekend plan. De betaling treft alle vakken die de UvA-student volgt bovenop het standaardprogramma. Concreet betekent het dat studenten moeten betalen voor honours-programma’s, minors, ‘los’ gevolgde extra vakken en/of een tweede studie. Dergelijke studie-onderdelen zijn tot 2010 nog inbegrepen in het jaarlijkse collegegeld van (nu) 1.565 euro. Het verhaal gaat dat het ‘tarief’ voor de extra studie-opties ongeveer 100 euro per extra studiepunt wordt; een koopje dus als je kijkt naar de werkelijke kosten.

Onder meer de ASVA vindt het plan onacceptabel. De studentenunie zijn van mening dat de studenten die wat extra’s willen doen, beloond moeten worden in plaats van bestraft. Zij beseffen blijkbaar niet dat de universiteit deze studenten al beloond met de mogelijkheid om extra vakken te volgen en de kans om extra goed beslagen de arbeidsmarkt te betreden. Ook zien ze niet in dat de UvA met de extra inkomsten een extra impuls kan geven aan het onderwijs. Als de studentenvertegenwoordigers slim zijn, spreken ze dit duidelijk af met het ondernemende College van Bestuur. En onderdeel van die afspraak, start men dan een ondersteuningsfonds voor studenten die extra vakken werkelijk niet kunnen betalen. Dan zijn er alleen maar winnaars.

Geschreven op: donderdag 23 oktober 2008

Advertenties
  1. u bent sarcastisch hoop ik?

    • @Selena
      Nee, ik ben niet sarcastisch. Investeren in je eigen toekomst juich ik op alle mogelijke manieren toe. Maar waarom dan niet echt investeren? Een student volgt die extra vakken -naar ik hoop- vanwege de meerwaarde voor de toekomst. Daar mag iets tegenover staan vanuit de student. Anders investeert de maatschappij wel, maar de student zelf niets. Terwijl die laatste de vruchten plukt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: