Onderwijszaken

Van Bijsterveldt wil eindexamens HAVO en VWO strenger

In onderwijs on 12 maart 2011 at 9:45 AM

Staatssecretaris van onderwijs Marja van Bijsterveldt heeft het idee gelanceerd om het scholieren HAVO en VWO een stuk moeilijker te maken. Als haar plan doorgaat, moeten eindexamenkandidaten voor de vakken Nederlands, Engels en wiskunde minstens twee voldoendes halen op hun eindlijst.


Concreet betekent dit dat ze voor het centraal schriftelijk eindexamen gemiddeld een voldoende moeten staan. Zo niet, dan krijgen ze geen diploma. Dit is een grote afwijking t.o.v. de huidige praktijk. Scholieren kunnen nu met bijvoorbeeld een zes voor Engels naar het landelijk eindexamen gaan, daar een vijf scoren en toch slagen, aangezien het gemiddelde een 5,5 is. Dat kan in het nu voorgestelde systeem niet meer.

Het lijkt erop dat de staatssecretaris het rapport van de sociologen Jaap Dronkers en Marloes de Lange heeft gelezen. Zij hebben een ‘toenemende discrepantie’ ontdekt tussen de cijfers voor de schoolexamens – die door de scholen zelf worden afgenomen – en het eindexamen, waar de overheid verantwoordelijk voor is. De grootste verschillen (een vol punt) zijn geconstateerd op particuliere scholen, Vrije Scholen en ‘zwarte’ scholen. In het huidige systeem tellen beide cijfers even zwaar. Dronkers heeft berekend dat als alleen het eindexamen zou tellen, 23 procent van de VWO’ers en 28 procent van de Havisten zou zakken.

Hieraan wil Van Bijsterveldt nu dus een eind maken. Tenminste voor een deel, want ze spreekt over slechts drie vakken, waarvoor het nieuwe rekensysteem gaat gelden. Wat mij verbaasd is dat dit plan voorbij lijkt te gaan aan de profielen in het voortgezet onderwijs. Ik zou het logischer vinden om te zeggen dat alle leerlingen op Nederlands, Engels en wiskunde twee voldoendes moeten halen en dat daar per profiel nog een vak aan toegevoegd wordt. Dan sluit je aan bij de bestaande praktijk en geeft meteen een impuls aan de profielen en daarmee wordt recht gedaan aan het vervolgonderwijs.

Geschreven op: vrijdag 24 oktober 2008

Advertenties
  1. tja, stel je toch eens voor dat de rijkeluis-kindjes geen diploma meer kunnen kopen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: