Onderwijszaken

Ondanks uitspraak rechter, school De Ruimte niet uit de problemen

In basisschool, onderwijs on 13 maart 2011 at 12:38 PM

Op 10 juni 2007 schreef ik een bijdrage met als titel Particuliere basisschool ‘De Ruimte’ is volgens inspectie geen school. Ouders van twee leerlingen zijn nu vrijgesproken door de rechter en hoeven geen geldboete te betalen. Die was opgelegd omdat de onderwijsinspectie het onderwijs op deze school voor basis- en voortgezet onderwijs niet vindt voldoen aan de wettelijke kwaliteitseisen.


Normaal gesproken heeft de inspectie een drukmiddel in handen, want het kan de overheid adviseren de subsidie te stoppen. Maar De Ruimte is een door ouders bekostigde school, waarop de onderwijsinspectie probeerde via de ouders te regelen dat de school zou sluiten. Zij stelden namelijk dat een school die niet aan kwaliteitseisen voldoet, geen school is. Een vervolgconclusie is dat dat de kinderen dus niet op een school zitten en dan kunnen ouders worden aangesproken op het ontduiken van de leerplicht.

Ouders kregen een brief van de gemeente waarin stond dat zij hun kind op een erkende school moesten inschrijven. Twee ouders begonnen daarop, namens andere ouders, een proces over omdat de handelswijze van de onderwijsinspectie volgens hen in strijd met de vrijheid van onderwijs is. Vorige maand kregen zij in hoger beroep gelijk en de kinderen zitten ook dit schooljaar op De Ruimte.

Inmiddels is de wet waarop de uitspraak gebaseerd is, herzien en er staat nu omschreven dat ook particuliere scholen vastgelegde doelen moeten halen met hun onderwijs. Verder moet er een zorgstructuur voor leerlingen zijn, de vorderingen van de leerlingen moeten worden bijgehouden en er moet aandacht zijn voor goed burgerschap.

De Ruimte is in gesprek met de inspectie over de kaders waarbinnen zij zich mogen bewegen met behoud van hun eigen visie. Volgens de school hebben zij ‘een revolutionair systeem’ om vorderingen te volgen. Dit systeem houdt in dat een kind zijn eigen doelen stelt en dat de leerkrachten kijken om de zoveel tijd wat hij gedaan heeft, wat het resultaat is en of zijn missie geslaagd is.

De inspectie is sinds de herziening van de wet op alle particuliere scholen met een nieuw kwaliteitsonderzoek begonnen. Over een aantal maanden zal het rapport over De Ruimte openbaar worden.

Geschreven op: donderdag 30 oktober 2008

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: