Onderwijszaken

De tirannie van vouwfietsen in de trein

In Uncategorized on 16 maart 2011 at 7:39 PM

Dagelijks reis ik van mijn woonplaats naar de plaats waar ik werk en dit doe ik altijd met de trein. De laatste 15 jaar reis ik zeer frequent en veel kilometers met de trein en over het geheel met veel plezier.


Voeten op de bank, luide muziek, met tassen en jassen drie plaatsen extra bezet houden, schreeuwende ouders (tegen hun rennende kinderen), festivalbezoekers, voetbalcriminelen, schaatssportliefhebbers, EO-Jongerendag-bezoekers; het kan mij niet meer echt warm of koud krijgen. Ik zoek een andere plek of ik vraag om wat rust en krijg dat meestal ook zonder problemen. De enige groep reizigers die een erg grote harde kern asocialen kent, is de groep met vouwfietsen. Ze tiranniseren hun medereizigers met niet opgevouwen wrakken, die ze pontificaal in het gangpunt, voor (tussen)deuren en blokkerend naast hen stallen. Uiteraard betalen ze er niet voor, want een vouwfiets is gratis roepen ze vol lef.

Voor het gemak vergeten ze de voorwaarden die worden gesteld om überhaupt een vouwfiets gratis te mogen meenemen. Ze stappen met een uitgevouwen fiets de trein in en duwen iedereen aan de kant om opzichtig de rammelkast op te vouwen. Als ze het eindpunt van hun reis naderen, begint dat asociale gedrag opnieuw: iedereen moet plaatsmaken, want zij moeten hun fiets weer uitvouwen. Als je ze netjes wijst op het feit dat ze dit op het perron horen te doen, zijn ze opeens doof of trekken een grote bek open.

Voor al deze asociale vouwfietsbezitters die andere reizigers tiranniseren met hun gedrag, hier nog even de NS-voorwaarden:
Als de vouwfiets compact is opgevouwen en andere reizigers niet belemmert bij het in- en uitstappen van de trein, kan de vouwfiets gratis mee.
De vouwfiets mag niet in een bagagerek worden gelegd. Dit kan immers gevaar opleveren voor u en uw medereizigers indien de trein een noodstop moet maken.
Als het erg druk is in de trein en de vouwfiets belemmert het in- en uitstappen en de doorstroming in de trein, kan dit de veiligheid in gevaar brengen. De conducteur kan in zo’n geval beslissen dat u de fiets niet kunt meenemen en zal u doorverwijzen naar een volgende trein.

Geschreven op: maandag 17 november 2008

 

Advertenties
  1. […] de tirannie van vouwfietsen in de trein schreef ik al eens, maar nu blijkt een ander soort fiets over voor overlast te zorgen: de bakfiets. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: