Onderwijszaken

De PO-Raad adviseert verstandig over cito-eindtoets

In basisschool, onderwijs on 19 maart 2011 at 5:23 PM

De PO-Raad brengt donderdag 18 december advies uit over de referentieniveaus taal en rekenen. Een onderdeel van dit advies is de verschuiving van de citotoets. En wat mij betreft is het zelfs het belangrijkste onderdeel. De raad adviseert staatssecretaris Dijksma namelijk om de cito-eindtoets te verschuiven naar het einde van het schooljaar in groep 8 van het basisonderwijs. Naar de mening van de PO-Raad kan die verschuiving positief bijdragen aan de doorlopende leerlijnen naar het voortgezet onderwijs. Ook krijgen de scholen in het basisonderwijs meer tijd om het gewenste niveau te bereiken.


Dit advies is mij uit het hart gegrepen! Zo schreef ik eerder een bijdrage met als titel Groep 8 basisschool: maanden lestijd worden verspild! In deze bijdrage heb ik gepleit voor een betere benutting van de periode tussen de cito-toets (februari) en de zomervakantie, om zo de leerlingen beter voor te bereiden op het middelbaar onderwijs. Ook schreef ik al eens de bijdrage CITO-toets afschaffen, waarin ik aandacht vroeg voor het probleem van de doorstroom. Het voortgezet onderwijs kijkt namelijk enkel naar het getal dat als resultaat wordt gekoppeld aan de cito-eindtoets en er wordt in het geheel niet gekeken naar het totaaladvies van de basisschool.

En stelt de PO-Raad dat de Citotoets niet in februari moet worden afgenomen, maar aan het einde van het schooljaar. Dit om de de maanden tot aan de zomervakantie beter te benutten. In de huidige situatie is er sprake van ‘zonde van de tijd‘, zegt de PO-raad in het advies dat komende donderdag verschijnt. Zoals ik ook altijd heb beargumenteerd, kan er juist in die laatste maanden van de basisschool nog voortgang worden geboekt.

Het mooie aan het advies van de PO-Raad is dat uitvoering direct gevolgen heeft op het advies dat de basisschool moet geven m.b.t. de middelbare school. De scholen geven dat advies nu namelijk rond de tijd van de toets (in februari dus). De PO-raad vindt het echter geen bezwaar dat de toetsuitslag straks pas beschikbaar komt als kinderen al toegelaten zijn op een middelbare school. De raad is van mening dat een basisschool haar leerlingen goed kent en over voldoende gegevens beschikt om een gedegen advies uit te brengen. Terug naar de situatie van alweer lang geleden dus!

De PO-Raad beseft dat voor de individuele leerling het belang van de Citotoets afneemt, maar denkt dat de toets voor de school een belangrijk instrument blijft om te meten hoever ze met haar kinderen is gekomen. En dat is uiteraard ook zo; het is voor de school goed om te objectief te meten hoever de leerlingen zijn gekomen en in hoeverre dat overeenstemt met het gegeven advies. En staatssecretaris Dijksma? Zij heeft het advies van de PO-raad ‘een interessante gedachte‘ genoemd, vooral vanwege de extra onderwijstijd die het oplevert. Formeel heeft zij echter niets te zeggen over het tijdstip van de toets; dat is een zaak van de scholen zelf.

En wat vindt Cito hier nu van? Zij schrijven in een persbericht onder meer dit: De primaire functie van de Citotoets is het geven van een onafhankelijk advies voor het best passende type voortgezet onderwijs. 85% van de basisscholen gebruikt de Citotoets daarvoor. Door de toets pas in mei of juni af te nemen, kan deze geen rol meer spelen in de keuze voor het type vervolgonderwijs. Hierdoor missen leerling, ouders en school de informatie van een onafhankelijk advies en is de belangrijkste functie van de Citotoets dus in het geding.

Cito is van mening dat het voor alle betrokkenen van belang is naast het advies van de leerkracht over een onafhankelijk gegeven te beschikken dat mee weegt in de besluitvorming. De garantie op een dergelijk onafhankelijk gegeven zien we als een groot maatschappelijk goed; kinderen mogen niet het risico lopen om kansen te missen.

Kortom: Cito is alweer druk aan het preken voor eigen parochie. Ik had ook niet anders verwacht.

Geschreven op: zaterdag 13 december 2008

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: