Onderwijszaken

Nederland kent naamdag niet, maar viert er wel één massaal

In Uncategorized on 19 maart 2011 at 10:44 AM

De meeste mensen in Nederland vieren nooit hun naamdag (panigyria), terwijl dit in veel landen erg gebruikelijk is. Het is wel logisch dat Nederlanders hier niets mee doen, want het is een van oorsprong Katholiek gebruik. Dat is ook de reden dat op enkele plaatsen in Limburg naamdag wat bekender is.


Wat is een naamdag eigenlijk? Dat is de gedenkdag van de heilige naar wie een Katholiek is vernoemd (meestal betreft het de doopnaam). Meestal vallen de naamdagen op de sterfdag van de betreffende heilige. En dat brengt ons tot de meest bekende naamdag van Nederland: 6 december. Dat is namelijk de dag van Sint-Nicolaas, die op 6 december 342 stierf. En dat gedenkt Nederland -vrijwel onbewust- massaal en groots op 5 december.
 
In veel landen is naamdag belangrijker dan de verjaardag. Of beter gezegd: het wordt op een volstrekt andere manier gevierd. De verjaardag is vaak alleen bekend bij familie en zeer naaste vrienden en wordt ook binnen die kring kleinschalig gevierd. De naamdag is bekend bij iedereen en wordt grootschaliger gevierd, ook omdat je die dag niet de enige bent uiteraard. Op Cyprus worden naamdag erg kleurrijk gevierd en worden op de dag van de heilige rond de kerk of het klooster door de dorpsbewoners allerlei producten aan de man gebracht, inclusief de plaatselijke lekkernijen. In Letland daarentegen krijgen mensen op hun naamdag van kennissen, collega’s en (vage) vrienden cadeautjes. Hun bureau staat aan het einde van de dag vol met bloemen (vaak per stuk gegeven), luchtjes, chocolade en dergelijk.

Als iemand geen naamdag heeft, wordt deze gevierd op 1 november, als het Allerheiligen (Sollemnitas Omnium Sanctorum) is. Voor de Grieks-orthodoxe Kerk valt deze dag overigens op de dag na Pinksteren en niet op 1 november.

Wil je weten wanneer jij je naamdag zou mogen vieren? Dit kan je onder meer nakijken op internet.

Foto: Heilige Andreas, gestorven op 30 november omstreeks het jaar 60 aan het kruis. Het kruis diagonale kruis kreeg zijn naam en is bij de Orthodoxe kerk veelvuldig terug te vinden. Andreas is de eerstgenoemde apostel van Jezus en wordt beschouwd als de stichter van de Byzantijnse kerk.

Geschreven op: zondag 30 november 2008

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: