Onderwijszaken

Wat heb je aan mensenrechten als je gesloten zit?

In jeugdzorg on 19 maart 2011 at 10:53 AM

Een maand geleden schreef ik de Preventief gesloten gezet; hoezo goed jeugdbeleid?, een bijdrage die nog een vervolg verdient. En op deze speciale dag is dat -hoewel ook wrang- redelijk passend denk ik.


Gesloten zitten voor drie maanden, terwijl je vooraf was verteld dat het om hooguit twee weken zou gaan. Wel naar school moeten, maar geen echte opleiding volgen en zeker niet de opleiding waar je net voor was aangenomen. Al maanden om een behandeling vragen, omdat je weet dat je die hard nodig hebt, maar die niet krijgen.

Je zit er vooral uit bescherming tegen een jongen die je heeft mishandeld. Je noemde hem je vriend, maar hij kraste met een mes op je buik. Hij sloeg je, terwijl hij je de mond snoerde. Op de vraag waarom je niets terug deed antwoord je ‘Dan krijg ik het tienvoudig terug.‘. Je hield van hem vertelde je, terwijl je bang was wat hij je aan zou doen. Een verklaring heb je wel afgelegd, maar aangifte wil je niet doen. Want hij heeft het ook niet makkelijk.

Die jongen zit nu elders in Nederland gesloten. Op een plaats waar hij wel behandeling krijgt. En toch blijf jij gesloten zitten. Want er is nog geen plaats ergens anders voor je.

Vanaf vandaag kan je aftellen. Want over exact één maand loopt de machtiging af. En zonder verlenging wordt je dan buiten de poort gezet. Alleen weet je niet waar je dan naartoe kan.

Geschreven op: woensdag 10 december 2008

Advertenties
  1. […] gezet; hoezo goed jeugdbeleid? en op 10 december 2008, de Dag van de Mensenrechten, volgde Wat heb je aan mensenrechten als je gesloten zit? en vandaag deel drie van een trieste serie […]

  2. […] gesloten gezet; hoezo goed jeugdbeleid?, op 10 december 2008, de Dag van de Mensenrechten, volgde Wat heb je aan mensenrechten als je gesloten zit? en op 28 december 2008 deel drie van een trieste serie met als titel Bang voor gewenst vertrek uit […]

  3. […] schreef ik de bijdragen Preventief gesloten gezet; hoezo goed jeugdbeleid?, Wat heb je aan mensenrechten als je gesloten zit?, Bang voor gewenst vertrek uit de jeugdgevangenis en De stap uit de jeugdgevangenis is […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: