Onderwijszaken

Opheffingsnorm van basisscholen: klein maar fijn?

In basisschool, onderwijs on 20 maart 2011 at 10:14 AM

In Nederland wordt de opheffingsnorm van basisscholen vastgesteld door de landelijke overheid. Deze norm is gebaseerd op het aantal inwoners per vierkante kilometer in een gemeente. Dit betekent dus dat in dunbevolkte gemeente kleine scholen toch bestaansrecht krijgen, terwijl een school met dezelfde omvang in een dicht(er)bevolkte gemeente allang opgeheven zou zijn. Onderzoek heb ik nooit gedaan, maar voor zover mij bekend is de laagste opheffingsnorm 23 leerlingen.


Een school met 24 leerlingen kan dus bestaansrecht krijgen van de overheid, maar gelijktijdig volstrekt niet levensvatbaar zijn. Toch zijn er erg klein scholen met erg weinig leerlingen in ons land. Een voorbeeld is Openbare Basisschool De Heidehoek in Vledderveen. Sinds jaar en dag telt deze school tussen de 30 en 40 leerlingen, die les krijgen in drie combinatiegroepen. Mede dankzij de keuze voor een specifieke onderwijsvorm (ErvaringsGericht Onderwijs) weet deze school zelfstandig te overleven. De vraag is alleen hoe lang nog, aangezien de opheffingsnorm voor de gemeente Westerveld volgens mij op 27 leerlingen ligt.

Een truuk die in voormalig gemeente Steenwijk (nu: Steenwijkerland) al in de jaren negentig van de vorige eeuw werd toegepast is fuseren om kleine scholen te behouden. Een dorpsschooltje dreigde onder de opheffingsnorm te komen, waarop deze school is gefuseerd met een grote school in de stad. De dorpsschool werd daardoor officieel een locatie en het leerlingenaantal mocht worden gemiddeld, waardoor de leerlingen uit het dorp niet verder hoefden te reizen voor hun onderwijs. Destijds mopperde het onderwijsministerie wel, maar gezien hun eigen regels konden ze niets tegen deze truuk inbrengen.

De vraag die blijft is natuurlijk of kleine scholen wel goed onderwijs kunnen bieden, een goede sociale omgeving bieden aan kinderen en of zij alle kosten wel waard zijn. Verhoudingsgewijs kosten kleine scholen namelijk veel geld (denk alleen al aan de gebouwen). Anderzijds worden de meeste mensen ook niet vrolijk van grote (fusie)scholen. De lorentzschool in Leiden (ook een openbare school) geeft les aan inmiddels 33 groepen. Dit is overigens de grootste basisschool in ons land. Kan zo’n school wel goed onderwijs verzorgen? Is hier de sociale omgeving goed voor de kinderen en is deze school kostentechnisch beter?

Wie het weet mag het zeggen!

Geschreven op: dinsdag 23 december 2008

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: