Onderwijszaken

Bakfietsen betekenen een nieuw parkeerprobleem

In Uncategorized on 21 maart 2011 at 8:35 PM

Over de tirannie van vouwfietsen in de trein schreef ik al eens, maar nu blijkt een ander soort fiets over voor overlast te zorgen: de bakfiets. En dan moet je niet denken aan zo’n ouderwets bakbeest, maar aan die kinder-bakfietsen die je overal ziet.


Het lijken mij best handige fietsen en je kan aardig wat meenemen; een stel kinderen, boodschappen, je hond of andere grote dingen. En het is nog eens erg milieuvriendelijk ook. Maar ze nemen zoveel ruimte in! Vooral rond scholen is het ’s ochtends en ’s middags een ramp aan het worden. Ik heb overigens het vermoeden dat hoe witter de school is en hoe hoger opgeleid de ouders, hoe meer van die bakfietsen er rond de school staan.

De gemeente Almere heeft het probleem een half jaar geleden al onderkend en heeft inmiddels (als het goed is) parkeerplaatsen aangelegd voor die fietsen. Ook de gemeente Utrecht is wakker geworden en Han van Dobben, de voorzitter van de wijkraad Binnenstad in de gemeente Utrecht, pleitte vorige maand voor een speciaal beleid voor deze bakfietsen. Verder krijgen steeds meer scholen en gemeenten klachten over de bakfietsen en hun eigenaren. Het gaat dan niet zozeer over de staat van die fietsen of de inhoud, maar over de plek waar ze geparkeerd worden en de ruimte die ze innemen.

Gewone fietsen worden overal tussengepropt, maar de eigenaren van de bakfietsen doen dat ook. Resultaat: een rommeltje op stoepen en bij fietsenstallingen waardoor anderen hun fiets niet meer kunnen stallen of niet kunnen meenemen. Het idee van de gemeente Almere lijkt dan ook een realistisch plan: aparte parkeerplaatsen voor die milieuvriendelijke bakfietsen. En dan wel betaald parkeren wat mij betreft.

Geschreven op: woensdag 14 januari 2009

Advertenties
  1. Wegenbelasting? 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: