Onderwijszaken

De stap uit de jeugdgevangenis is gezet

In jeugdzorg on 21 maart 2011 at 8:20 PM

Vrijdag 9 januari 2009 zal wel een bijzondere dag blijven in je leven. Dat is tenslotte de dag dat je de jeugdgevangenis verliet. Dit met de bedoeling om er nooit weer in de buurt te komen. Je werd binnen deze JJI preventief opgesloten, maar ben je er beter van geworden? Je twijfelt even en zegt dan hardgrondig NEE!


In dat woord zit alles van de afgelopen drie maanden opgesloten. De uurtjes luchten, het verplichte sporten, de interne ‘school’, de ruzies op de meidengroep, het iedere avond opgesloten worden op je kamer (lees: cel), het continue ‘worden geleefd’. De leiding had gezegd dat je je voortreffelijk had gedragen, maar dat wilde je niet horen. Je wilde weg, naar buiten. De vrijdheid tegemoet.

Nu zit je tijdelijk in een gezinshuis. In principe voor twee weken, want dan moet je behandelplek beschikbaar zijn. Dat is wel weer besloten, dus met minder vrijheid, maar dat accepteer je.

Je wilt behandeling en je weet dat je zo snel mogelijk naar een open groep gaat. Je kan weer aan jezelf en je eigen leven werken. Je staat niet meer stil in de tijd. Voor jou begint de lente in 2009 op 9 januari!

Op 9 november 2008 schreef ik de bijdrage Preventief gesloten gezet; hoezo goed jeugdbeleid?, op 10 december 2008, de Dag van de Mensenrechten, volgde Wat heb je aan mensenrechten als je gesloten zit? en op 28 december 2008 deel drie van een trieste serie met als titel Bang voor gewenst vertrek uit de jeugdgevangenis.

Geschreven op: zaterdag 10 januari 2009

Advertenties
  1. […] Eerder schreef ik de bijdragen Preventief gesloten gezet; hoezo goed jeugdbeleid?, Wat heb je aan mensenrechten als je gesloten zit?, Bang voor gewenst vertrek uit de jeugdgevangenis en De stap uit de jeugdgevangenis is gezet. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: