Onderwijszaken

Palestijnse staat vergeten, Jeruzalem internationaal en Israël inperken

In Uncategorized on 21 maart 2011 at 8:28 PM

Al sinds mensenheugenis is er gestreden om een stukje grond aan de Middellandse Zee. In de moderne tijd woonden er in meerderheid Palestijnen, een volk zonder natie. In de periode rond de Tweede Wereldoorlog waren de Britten de baas in het gebied.


Ondanks dat zij er historisch niet zo veel te zoeken hebben, claimden de Joden, ook een volk zonder natie, het stukje land als een soort ‘beloofde land’. Na de Tweede Wereldoorlog had de wereld zo’n medeleven met dit verdoemde volk en hadden zoveel landen schuldgevoelens in de richting van de Joden, dat handige Joden eindelijk hun kans zagen. En het werkte: het stukje land werd door de Britten geschonken aan een haastig opgerichte natie. De Britten en de wereld vergaten gemakshalve maar even dat er al mensen woonden en dat het niet aan hen was dat stukje land weg te geven aan een natie zonder land.

Natuurlijk is er nog veel meer dan dit over te zeggen en schrijven, maar dit is wel de geschiedenis in een kleine notendop. Sinds die schenking zijn Joden uit de hele wereld toegestroomd of door het jonge land opgehaald. Ondertussen probeerden zij het geschenk zelf vorm te geven door stukken land af te pakken van omringende landen. Het kwam erg handig uit dat die landen het eerst aanvielen; daardoor kwam het allemaal wat sympathieker over op de wereld. De oorspronkelijke bewoners van het stukje land waren uiteraard niet erg blij met al die Joden die zich gedroegen als de baas en hen hun geboorterecht ontzegde.

Veel ruzies, gevechten en praatsessies verder ontstond het plan voor een Palestijnse staat naast de staat Israël. Weer vele jaren, gevechten en sessies verder, is het duidelijk dat een Palestijnse staat er in praktijk niet echt in zit. De Gazastrook is in handen van een stel terroristen die de bewoners als levend schild gebruiken terwijl ze raket na raket afvuren op de Joden. De Westelijke Jordaanoever staat er beter voor, maar lijkt ook niet levensvatbaar. En het Palestijnse volk woont in meerderderheid in Libanon, Egypte en vooral in Jordanië. En overeenstemming over Jeruzalem krijgen de Palestijnen en Joden nooit.

Daarom lijkt het mij een pragmatische oplossing om die Palestijnse staat maar te vergeten en Israël de beide Palestijnse thuislandjes en Jeruzalem maar af te pakken. De Gazastrook wordt bij Egypte gevoegd en de Westelijke Jordaanoever gaat naar Jordanië, terwijl Jeruzalem een internationale religieuze stad onder civiel bestuur wordt. Dat civiele bestuur wordt iedere vier jaar benoemd door een stemming onder bijvoorbeeld de EU-staatshoofden en de staatshoofden van Rusland, Indonesië, Israël, Jordanië en Egypte.

En de Palestijnen? Die kunnen kiezen waar ze gaan wonen: Israël, Jordanië, Egypte of ergens anders. Voor hen is dan de situatie niet wezenlijk anders dan die van voor de schenking van dat stukje land aan de Joden. Maar dit idee zal ook wel weer ruzie opleveren.

Geschreven op: zaterdag 10 januari 2009

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: